aslında şu anda rakamlar, veritabanları, vs. ile uğraşıyor olmam lazım ama ben küçük bir ara verip bayramda büyükbabama nasıl bir tatlı yapabilirim diye düşünüyorum… büyükbabam hafif tatlıları çok seviyor ve ben ne zaman Ankara’ya gitsem bana krem şantili pastalardan yaptırıyor. bon apétit dergisinin ocak 2003 sayısındaki italyan pudingi tarifini görünce de aklıma hemen o geldi. bu puding 2002’nin en güzel tarifleri bölümünde yer almış. belki bu bayram büyükbabam için yapabilirim. ama önce evde denememde fayda var…
puding için gerekenler; 2 yemek kaşığı su, 2 çay kaşığı jelatin, 1 su bardağı krema, 7 yemek kaşığı toz şeker, 3/4 çay kaşığı vanilya esansı, 2 su bardağı küp küp kesilmiş tropikal meyve (kivi, muz, vs.), 2 su bardağı buttermilk. (buttermilk de gene bizde olmayan birşey. bunu yerine yoğurt kullanabilir veya 1 yemek kaşığı sirke veya limon suyu+1 kaptan 1 yemek kaşığı eksik sütü karıştırıp, odada 10 dakika bekletip kendiniz hazırlayabilirsiniz.)
2 yemek kaşığı suyu küçük bir kaba dökün. üzerine jelatini serpin. 10 dak. bekletin. krema ve şekeri orta boy bir tavaya koyun. orta ateşte şeker eriyip karışım ısınana kadar karıştırarak pişirin. (kaynamasın). ocaktan alın, jelatinli karışımla jelatin tamamen çözülene kadar karıştırın. oda sıcaklığında 45 dak. bekletin. yoğurdu (buttermilk) ve vanilyayı kremaya ekleyin. karışımı süzgeçten geçirin. 6 muhallebi kabına 3/4’ünü kaplayacak şekilde paylaştırın. buzdolabında 6 saat ya da 1 gün bekletin.
ertesi gün keskin bir bıçağı pudinglerin kenarlarında gezdirin (gevşemeleri için). her birini teker teker 30-45 sn. boyunca 2cm derinliğindeki sıcak suda tutup hızla tabağa ters çevirerek koyun. üzerlerini meyvelerle süsleyin.
(fotoğraf : bon apétit ocak 2003 : jacqueline hopkins)
(buttermilk alternatifi: ruki.org)
Bu puding nasil bu kadar beyaz oluyor diye sorulmus. Sebebi un yada nisasta kullanilmamasi olabilir. Jel nisastanin jelatinizasyonuyla degil, jelatin sayesinde elde ediliyor. Aslinda bakarsaniz bu tarif jelatin jeli icine hapsedilmis krema tarifi. Krema gibi zaten goruntusu. Yuzde 35 yagli, agir krema kullaniliyor. Aslinda bakilirsa hic dedelere uygun hafif bir tarif degil. Buttermilk fermente bir urun. Kendine has hos, degisik bir aromasi var. Yogurtla buttermilke benzeyen bir sey yakalanir ama aromayi benzetmek mumkun degil. Turkiye’de gida endustrisi cok hizli gelisiyor, en kisa zamanda sour cream ve buttermilk’in piyasaya surulecegini dusunuyorum.
icinde kivi veya muz olan bir puding nasil bu kadar beyaz olabiliyor bir puf noktasi var mi
tsk.
bu tarifin orjinali hangissitede bide un koyulmadanmı yapılıyor buttermilk yerine lor kullanılabilirmi.2 su bardağı buttermilk kullanılıyorsa yapmak için 2 bardak süt mü kullanacağız
bu puding nasıl bu kadar beyaz olabiliyor?