kendi kendime bu ay başka kitap almama sözü vermiştim ama geçen hafta d&r’ın yabancı kitaplardaki %50 indirimini görünce bu sözümü bozmak zorunda kaldım. böylece tom jaine’in making bread at home kitabını satın aldım. kitapta yazar önce ekmeğin tarihçesinden bahsediyor arkasından da dünyanın farklı ülkelerinden 50 ekmeğin tarifini veriyor. kitabın en sevdiğim özelliklerinden biri de her tarif için açıklayıcı fotoğraflara yer verilmiş olması.

cumartesi günü bu kitapta yeralan pretzel (almancada brezeln) tarifini denemeye karar verdim. (daha doğrusu annemi tarifi denememe izin vermesi için ikna ettim.) aslında pretzel bizim simitimize benzeyen dışı sert ama içi yumuşak bir ekmek hamuru. bunu da ekmekleri fırına vermeden önce kaynar sudan geçirerek sağlıyorlar. ben bu aşamayı atladım. tarifteki malzemeleri de iki katına çıkarıp mayaya bir kesme şeker ekledim. bazı hamurlara da anneannemin yaptığı gibi kuş şekli verdim. sonuçta köyde yengemin yaptığı ekmekleri andıran yumuşak ve çok lezzetli ekmekler yapmış oldum. bu gidişle hafta sonlarımı ekmek pişirmeye ayıracağım…

malzemeler:

  • 1 paket (42 gr) yaş maya
  • 2 su bardağı ılık* su
  • 1 su bardağı ılık* süt
  • 1 kesme şeker
  • 1 kg un
  • 1,5-2 tatlı kaşığı tuz
  • 125 gr tereyağı
  • 1 yumurtanın sarısı
  • susam

*ılık su ve süt oda sıcaklığının çok az üzerinde olmalı.

hazırlanması:

1. ılık suyu ve sütü bir kaseye koyun. mayayı ve şekeri bu suyun içine atın. mayanın erimesi için birkaç dakika bekleyin. maya iyice yumuşayınca elinizle tamamen ezin. (en son katı bir paça kalabilir bu parçayı atın)

2. unu ve tuzu karıştırın. tereyağını eritin. unun ortasını havuz gibi açın. erimiş olan mayalı sıvıyı bu havuza boşaltın. hamuru karıştırmaya başlayın. karıştırırken bir yandan da erimiş olan tereyağını ekleyin. hamuru 5 daika yoğurun. (kitchen aid’iniz varsa bu işlemleri onun ekmek karıştırma aparatıyla da yapabilirsiniz.)

3. hamuru geniş bir kaseye alın. üzerini yağlanmış streç ile kapatın. (hamurun kabarınca yapışmasın diye) ve mayalanıp iki katına çıkması için oda sıcaklığında bir saat bekletin.

4. hamur mayalanıp iki katına çıkınca havasını indirmek için 5 dakika daha yoğurun. (bu işlemi kasenin içinde yapabilirsiniz.)

5. eğer hamurunuz çok yumuşak ise üzerine biraz daha un serpip yoğurun. (ben bu işlemi her parça koparışımda kasedeki hamuru çok hafif unlayarak yaptım) hamurdan avuç içi büyüklüğünde parçalar koparın. bunları yağlanmış bir tahtanın üzerinde uzunca bir rulo yapın. parçaları daire şekline getirin ve uçlarını birbirinin üzerinden geçirin. (çok ince olmamalarına özen gösterin, ince olurlarsa pişince sert bir hamur elde edersiniz)

6. hepsini yağlanmış iki tepsiye dizin. üzerlerine yumurta sarısı sürüp susam serpin. üzerlerine bez bir örtü kapatarak bir 10 dakika daha mayalandırın. (ikinci tepsiyi yaparken birinciyi fırına
verebilirsiniz.
ayrı ayrı pişmelerinde yarar var.)

7. fırını 200C’ye ısıtın. ısınmış fırında ekmeklerin üzerleri kızarana kadar pişirin.

21 ekmek

Portakal Ağacı

View Comments

  • herşey çok güzel.eşim kuru fasulyeyi çok seviyor ve benim yaptıklarımı begenmiyor ben yeni evliyim sizden kuru fasulye tarifi istiyorum lütfen şimdiden çok teşekürler

  • Ben de dün denedim bu tarifi, eşim çok güzel olduğunu söyledi. Çok bereketli bir hamur oluyor. Hamur işlerine yeni başlamış biri olarak açıkçası bu tarifi korkarak denedim ama sonuç güzel oldu. Hamur iki katına çıkınca çocuklar gibi sevindim :) Teşekkürler bu güzel tarifiniz için...

  • Bende Amerikada yasiyorum ve tarifi kuru maya ile yaptim. 2 yemek kasigi cok iyi geldi yalniz sekil verirken biraz zorlandim. Kendimce seklini degistirdim. Tarifte bende yildiz hanim gibi 1 kesme seker yerine 2 yemek kasigi toz seker kullandim. Tuzsuz tereyagim evde yoktu tuzlu tereyag kullandigim icin tuz hic eklemedim. Un konusunda da birsey eklemek istiyorum benim su bardagim biraz galiba buyuk geldi (halbuki kucugunu kullanmistim)ama bilirsiniz Amerikada herseyin buyugu mevcut(Oversize) bende hamur toplayana kadar unu ekledim 8,5-9 cup oldu.Arkadasima da pisirince verdim onlarda bayildilar. Hemen tarif istediler Sizin sitenizden yaptigim ilk tarifti ve cok pratik geldi. Tesekkurler
    Nurhal

  • Selam Haticecigim,biraz önce denedim bu tarifi ilk tepsi ekmeklerim pisti ve suan kizim ekmek yiyor.Mizmiz bir cocuktur öyle herseyi yemez ama ekmegin tadina bakinca "Anne cok güzel olmus"dedi.Tabi ki cok mutlu oldum.Cok fazla yorum yazacak zaman bulamasamda tariflerinizi takip ediyor ve deniyorum.Su güne kadar basarisizlik yasamadim.Komsulariminda cok hosuna gidiyor yaptiklarim.Sayende mutfagi daha cok sever oldum.Bu arada kalpli kalip aldim kizima dogum günü pastasini yine senin tariflerin arasindan sectim ve onu yapmayi istiyorum.Bizlere sundugun bu lezzetler icin sana cok tesekkür ederim.Annene de selamlarimi ilet lütfen ellerinden öpüyorum.

  • hatice hanım ben sitenize üye olmak için uğraşıyorum olup olmadığımı bilemiyorum çok güzel bir site ellerinize sağlık hergün ziyaret ediyorum tarif defterinize nasıl gireceğim arşivden girebiliyorum şimdilik son tariflerinizi merak ediyorum sonsuz teşekkürler

  • Merhabalar Hatice,
    ben iki gunde bir ekmek yapiyorum eve yani disardan ekmek almiyorum genellikle o yuzden tarif cok hosuma gitti yanliz seklini tam anlayamadim.

  • Brezel kizimin en cok sevdigi yiyecektir.
    @Meral Brezel'in orijinali sert olur zaten yumusak oldugu zaman tadi güzel olmuyor.Tabii bu Haticenin tarifi icin gecerli degil cünkü bu tarifi denemedim ama cok güzel görünüyorlar.En kisa zamanda deneyecegim kizimda cok mutlu olur.Tesekkür ederim güzel tariflerin icin.

  • merhaba bu ekmeği kuru maya ile yapmak istiyorum bana bu konuda yardımcı olurmumsunuz.
    Yaş maya eşimin midesine dokandığı için kuru maya tercih ediyoruz

Share
Published by
Portakal Ağacı

Recent Posts

Çikolatalı Poğaça – Beslenme Çantasının Yıldızı

🥐🍫 Malzemeler:- 1kg un- 160 gr şeker (yaklaşık 1 su bardağı)- 11gr (1 paket) instant…

7 ay ago

Muzlu Kek

Muzlu Kek Rüyası | Madem kek mevsimi geldi, Banana Bread Muzlu Kek ile başlayabiliriz. Genelde…

7 ay ago

Airfryer’da Çıtır Makarna

@foodie_lilly tarifiyle✨ Malzemeler: • 1 paket taze gnocchi (marketlerde satilan “de cecco” vb bir taze makarna…

7 ay ago

Renkli Ekmek Tarifi

Renkli Ekmek Tarifi Malzemeler 1 su bardağı ılık su(200 ml) 1 paket instant maya 3…

8 ay ago

Airfryer’da Çıtır Tavuk

.Malzemeler:- 200g tavuk göğsü- 1 yumurta- 1/2 bardak un- 1 çay kaşığı tuz, karabiber, toz…

8 ay ago

İncirli Kayısılı Ekmek

Çok Leziz & Çok Kolay İncirli ve Kayısılı Ekmek 🍞🍯 Malzemeler:- 1 tatlı kaşığı instant…

8 ay ago