son zamanlarda boyalı içeceklerin zararlarına dikkat çeken ve içeceklerin evde yapılmasını tavsiye eden pek çok e-mail alıyorum. ben de bugün ev yapımı içecek tüketimine destek olmak için iki tarif yazacağım. ilk tarif dün ablamın yaptığı vişne suyu. eskiden annem vişne suyu yaptı mı yaz tamamen gelmiş demekti…
malzemeler:
- 1 kg vişne
- yaklaşık 1,5 litre su
- 2 su bardağı toz şeker (miktarını kendi isteğinize göre ayarlayabilirsiniz)
- yarım limonun suyu
hazırlanması:
1. 1 kg vişneyi yıkayıp saplarını koparın. vişneleri geniş ve derin bir tencereye alın. tencereye vişnelerin üzerlerini geçecek kadar su ekleyin. 2 su bardağı toz şekeri de ilave edip orta hararetli ateşte kaynamaya bırakın. (tencerenin kapağı taşma tehlikesine karşı açık olmalı)
2. vişne suyu kaynamaya başlayınca suyun renginin daha kırmızı olması için yarım limon suyunu ekleyin. kaynama işlemini vişneler çatlamaya başlayana kadar sürdürün. soğutup servis yapın.
ablamla üniversitemizin yaz okulu döneminde aynı dersi alırken (management dersiydi sanırım) tenefüs aralarında işletme binasının çaprazındaki kantine gidip birer ice tea alır, manzarada ders saatinin başlamasını beklerdik. ablam benden önce mezun olduktan sonra en çok birlikte geçirdiğimiz bu tenefüsleri özler olmuştum…
benim iki gün önce denediğim buzlu çay tarifini ayşen hanım mutfaktazen mail grubuna göndermişti. onun anlatımını değiştirmeden aktarıyorum.
Sıcaklarda en ferahlatan içeceklerin başında gelir bence ice tea yani soğuk çay. Evde en lezzetlilerini çabuk ve kolayca yapabiliriz.. Ben bir tarafta porselen demlikte siyah çayı 3-5 dakika bırakıyorum ve içine meyva parçaları atıyorum. En sevdiğim karışımlardan biri de çilek , şeftali ve bir kaç karanfil. Sürahinin en az yarısına kadar buzla dolduruyorum ve demi doğrudan buzların üstüne döküyorum . Buzlar eridikten sonra gerektiği kadar su ekliyorum. yarım limonu içine sıkıp , yarım limonu da 4’e bölüp kabuklarıyla içine atıyorum. İstenen şekilde ( şeker , tatlandırıcı , salvia , bal …) tatlandırdıktan sonra birazbuzdolabında bekliyor ve afiyetle içiliyor .
Soğuk çay yaparken püf noktası demin hemen soğutulması . Bu yüzden bol buz kullanmak gerek . Bu yapılmadığında tadı değişiyor ,acılaşıyor .
Ev yapımı taze buzlu çay, dışarıdan alınan icetea’lerden çok daha lezzetli ve sağlıklı oluyor.
2 önerim var; soğuk çaya taze nane yaprağı çok yakışıyor, bir de siyah yerine yeşil çay kullanılınca acılaşma olmuyor. http://www.chado.com.tr ve http://www.tikina.com.tr‘de farklı ve güzel yeşil çaylar bulunabiliyor.
çok güzel, nezih bir site, bu sitede çay tarifi aradım buldum, ne mutlu bana, ama tam anlamadım bu tarifi yapamadım çayı
sitenizi, amerika’daki kizim elif’den ogrendim. onun mesajlarina bakarken sizin yemek tariflerinize de goz atmak hos oluyor. kaynatarak
yaptiginiz visne surubu hos bir icecek. ben size bunun kaynatilmadan yapabileceginiz bir seklini soyleyecegim. visneleri temizleyip yikadiktan sonra cekirdeklerini cikarip elinizle veya bir dograyiciyla parcaladiktan sonra sikarak tel suzgecten gecirin. Suzgecin ustunde kalani sekerle kaynatarak marmelat yapabilirsiniz. alta gecenin icinde ise arzu ettiginiz miktarda seker eriterek bir kavanozda buzdolabinda koyun. 3-4 ay bozulmadan kalir. sulandirarak kullanabilirsiniz. tarifleriniz icin tesekkurler, isime cok yariyor. basarilar diliyorum. neriman
Çok naziksiniz, teşekkür ederim. Gözüm üzerinizde her yaptığınız keyifle takip ediyorum.
Hande hanım, geçmiş olsun. Umarım çabuk iyileşirsiniz. Kış içeceklerine de öneriniz üzerine yer vermeye gayret edeceğim.
Bu siteye iki gündür (dün geceden beri) saplandım adeta… Hastayım ve resimlerdeki hoş yemekler, tatlılar vs. sanki ağrılarımı unutturuyor. Çok hoş bir site çooook…
Diğer yandan bu tür içeceklerin kış versiyonlarını edindirmeniz mümkün mü bizlere?
Bu harika site için çok teşekkürler…
Hande K.
sevgili hatice kendi yaptığım limonata tarifini yazmak istedim.10 adet limon güzelce yıkanıp kabuğuyla beraber ufak ufak doğranır üzerine tercihen 1 su bardağı toz şeker (arzu edilirse arttırılabilir) ilave edilerek iyice mıncıklanır yaklaşık 1 saat bekletilir.daha sonra sıkılarak elde edilen su sürahiye doldurulur.arzuya göre sulandırılarak afiyetle içilir.
keyholeangel, önerin için teşekkürler. eminim geçen kış amerika’da iken aldıklarımdan daha güzeldirler.
visne suyu icin sahsi bi tecrübemi aktarmak isterim, vişne pişerken ortaya çikan pembemsi köpükleri bir süzgeç yardimiyla alirsaniz aldığınız köpügü sogutup marsmelov elde etmis olursunuz hem de visne suyunuz daha lezzeli olur.
yasemin ve ebru, umarım beğenirsiniz. ebru 1-2 tarif daha var, deneyince onları da yazarım.
ben de oglum ve kizim icin deneyecegim. baska iceceklerle ilgili tariflerin varsa cok sevinirim hatice. cocuklara ne yedirip icerecegimi sasirdim su kosullarda cunku artik.
görüntü mükemmel hatice’cim deneyeceğim evimde yapmak için. ellerine sağlık