cuma günü annem telefon’da “hatice eve çabuk gelmeye çalış, senin siteye koyman için iki tarif hazırladım” diyordu. eve vardığımda özene bezene hazırlanmış iki kap fotoğraflarını çekmem için beni bekliyordu. tariflerden ilki benim annemden yazın başından beri yapmasını istediğim börülce idi. muhtemelen egelilerin çok daha değişik börülce tarifleri vardır…
malzemeler:
- 1 kg börülce
- 2 baş kuru soğan
- 3 domates
- 5 sivri biber
- 1 kırmızı dolmalık biber
- 1 sarı dolmalık biber
- biberler yoksa 2 havuç
- yarım çay bardağı sızma zeytinyağı
- 1 su bardağı kaynamış su
- 1 tatlı kaşığı tuz
hazırlanması:
1. börülceleri yıkayıp birkaç dakika haşlayın. haşladıkltan sonra süzgeçle alıp soğuk suyun altından geçirin.
2. börülcelerin uçlarını temizleyin. her birini bütün olarak veya ikiye bölerek tencerenin dibine dizin. soğanları halka halka doğrayarak börülcelerin üzerine yayın. biberleri şertler halinde doğrayıp dizin. domatesleri ve havuçları da (varsa dolmalık biberleri) soyup şeritler halinde kesip tencereye yerleştirin.
3. tencereye zeytinyağını gezdirin. kaynamış suyu ilave edip kaynamaya bırakın. kaynayınca altını kısın ve sebzeler yumuşayana kadar pişirin.
4. sebzeler yumuşayınca tuzu ilave edin. ılık olarak yoğurt ile servis yapın…
ellerinize sağlık, annemle paylaşacam bu tarifleri.
ben her türü sebzenin zeytinyağlısını yaptım ama börülceye pek niyetlenmemiştim, geçen hafta pazardan aldım ve denedim, benim bir sorum olacak, yemek limon sıkmışım gibi epey ekşi oldu acaba börülcenin özelliği mi bu? eşim ekşi yemek pek sevmez açıkçası yemedi fazla, bende çok şaşırdım. kurusunda böyle bir şey yaşamamıştım, taze börülce ekşi mi oluyor?
ben de bir egeli olarak börülceyi aynı fasülye gibi pişiririm. ama hiç şeker eklemedim doğrusu. bir de börülce taratoru erkek arkadaşım nefis yapar. bilinenden biraz daha farklı olarak, börülce taratorun içine ekmek içi ekler. ilk başta ekmekli salata mı olur demiştim fakat yedikten sonra anladım ki, çok da güzel oluyormuş 🙂
bu arada siteniz çok güzel gerçekten. üniversiteye gelip, aileden uzakta kalıp, yeni yeni yemek yapmak mecburiyetinde olan bi insan olarak sizden sık sık yardım alıyorum 🙂 tarifleriniz için teşekkürler…
merhaba.. sitenize bayıldım. eşim de sizden aldığım tariflerle yaptığım yemeklere 🙂 bugün zeytinyağlı börülce yemeğini deniycem.. başarılar..
Diğer arkadaşlar fasulye gibi pişirdiklerini belirtmişlerdi. Fasulyeye genelde 1 küp şeker ekleniyor, isterseniz buna da ekleyebilirsiniz.
sorması ayıp ama, bu yemeğe bir tatlı kaşığı şeker konsa kötü mü olur?
biz de borulceyi fasulye gibi pisiririz. borulce ve fasulye yemegi esasinda icine hic su katmadan kendi suyu ve icindeki bol domatesin suyuyla agir agir pisince cok lezzetli olur. bir de ozellikle borulceye katilan bir miktar erik eksisi ayri bir lezzet katar…
börülce ile yapılan taratora ekşi olarak koruk ekşisi eklenirse enfes olur, mutlaka denenmeli.
Bir Egeli olarak ilk yorumu hemen yapayım:) Hatice, börülcelerin haşlanıp sudan geçirilmesine hiç gerek yok aslında. Eminim annenin tarifi de güzel olmuştur ama biz aynı fasulye gibi pişiririz börülceyi, kendi suyuyla kaynarsa çok lezzetli olur. Bir de meşhur börülce taratorumuz vardır ki yaz sofralarının birinde yoksa diğerinde olur bizde mutlaka. Tarator için börülceler haşlandıktan sonra bolca limon-zeytinyağı-sarımsak sosuyla harmanlanıyor, denemeni öneririm.
Bu arada teyzenlere hazırladığın sofra muhteşem. Hayata küçük tatlar katınca, bir de bunu paylaşınca nefes alıyor insan, aslında varoluşsal bir gereklilik belki de bu, mutfaktazen’e de yazdım bugün… Seni “iyi” görmek güzel.
Son bir not, bir kahvekolik olarak kahveli kurabiyenin tarifini acilen istiyorum!