Categories: pastalar

satranç pasta

bu sitede bir yıl boyunca yaşanacak tatlı sohbetlerin öncüsü olsun diye 2005’e bir tatlı tarifi ile başlamak istedim.  tarifi sevgili Hülya göndermişti. annesi onların çocukluğunda doğumgünü pastalarını bazen bu şekilde hazırlarmış. tarifin aslında pasta dört katlı oluyor. ama bize fazla olacağı için ben üç kat yaptım. hafif ve çok şirin bir pasta oldu, teşekkürler Hülya!

satranç pasta
malzemeler:

  • 1 sade ve 1 kakaolu pandispanya (hazır veya evde yapılmış)

krema malzemesi:

  • 1 litre süt
  • 1 yumurta
  • 3 yemek kaşığı un
  • 1 paket şekerli vanilin
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 tepeleme yemek kaşığı margarin/tereyağı (asıl tarifte yarım paket margarin vardı)

üzerine:

  • çikolata rendesi veya dövülmüş ceviz

1 pandispanya malzemesi:

  • 4 yumurta
  • 4 fincan şeker
  • 4 fincan un
  • 1 paket kabartma tozu

hazırlanması:

  1. pandispanyayı evde yapacaksanız yukarıdaki pandispanya malzemesinden iki ölçü yapın. (birine kakao ekleyerek) 175C’de pişirip, tamamen soğumasını sağlayın.
  2. krema malzemelerini (tereyağı hariç) bir tencereye alın, karıştırarak pişirin. pişince ateşi kapatıp tereyağını ekleyin. karıştırarak tereyağının erimesini ve kremanın tamamen soğumasını sağlayın.
  3. krema soğurken pandispanyalarınızı ikiye bölün.  (toplam dört parçanız olacak)
  4. bir kekten 3 farklı boyda daire elde edecek şekilde kesin. bunun için farklı genişlikte iki kap kullanırsanız tüm kekleri eşit boyda kesmiş olursunuz. kalan üç keki de aynı şekilde kestikten sonra geniş kakaolu kekin  içine orta boy sade keki yerleştirin. onun içine de küçük boy kakaolu keki koyun. daha sonra sade büyük daireyi alın. onun içine orta boy kakaolu daireyi, onun içine de küçük sade daireyi yerleştirin. bu işleme kalan iki kek için de yapın.
  5. fotoğrafta da göreceğiniz gibi ben orta daireleri kesmek için büyük bir kalıp kullandım. ama bu en dıştaki kekin zaman zaman kopmasına neden oldu. bu yüzden siz daha ufak bir kap kullanırsanız iyi olur.
  6. dışı sade olan ilk parçayı servis tabağınıza yerleştirin. kremayı sürüp üstüne kakaolu ile başlayan daireyi yerleştirin. tekrar krema sürüp üçüncü ve dördüncü katları da bu şekilde tamamlayın. (katlar sade/kakao/sade/kakao şeklinde olacak). tüm katlar tamamlanınca kalan kremayı kekin her tarafına yayın. zerine çikolata rendesi veya dövülmüş ceviz serpip buzdolabında soğutun.
Hatice

View Comments

  • ben kayseri turizm meslek lisesi öğrencisiyim gecen hafta satranç keki yaptık gerçekten çok güzel oldu tarifinide buradan almıştık teşekkürler ellerinize sağlık

  • SELAAAM
    çok güzel bence hem pıratik hemde şık mayısta günüm var mutlaka yapıcam ama ilk önce eşime yapıcam çok sever böyle degişiklikleri
    teşekkürler

  • Merhaba Hatice Hanım,
    Yemek sitelerini 6-7 aydır takip etmekteyim. İlk olarak sizin sitenizi fark ettim ve sonrasında da günde bir kaç defa ziyaret ederek, zevkle okumaya başladım. Şimdiye kadar tariflerinizden 16-17 tanesini denemişimdir. Hepsinin çok güzel olduğunu ve tadanların çok beğendiğini belirtmek isterim. Verdiğiniz ölçülerle hiç problem yaşamadım ve sayenizde mutfakta kendime güvenim geldi.
    Santranç pastayı yaparken kekini süt ile ıslatarak yaparsam, bölümlerin üst üste durması konusunda sorun yaşar mıyım?
    Teşekkürler
    Sevgilerimle,

  • sevgılı hatıcecım ;bu guzel pastanı dun ıftara gelen mısafırlerım ıcın yaptım harıka oldu..bıkackez pasta felaketı yasamıs bırı olarak benım ıcın zafer gunuydu dıyebılırım...tarıf ıcın cok tesekkurler...bırde senden gul tatlısı tarıfı ıstıyorum....forumdan dııl senden eger denerde yaparsan sevınırım hatıcecım..sevgıler...

  • merhabalar,
    ben bu pastayi pazartesi gelen misafirlerime pazar aksamindan yaptim ama pastanin keki olmadi once kabardi firindan cikardim hic pismemis bende kendi bildigim bir pasataban tarifiyle yaptim. ayrica kremasi cok civik oldu bende un ekledim keki de iki farkli boyutla taslarla kestim pastananin goruntusu harika oldu ben disinida cikolata sosuyla kaplayim file badem ve krem santiyle susledim keske fotografini koyabilseydim gercekten harika bir gorunumu oldu misafirlerim cok sevdiler bu ne boyel dokturmussun yine dediler ayni dogum gunu pastasi gibi gorunuyor dediler kestikten sonraki gorunduye hayran kaldilar nasil yaptigimi kestiremediler bende sir dedim :) tabi sonra anlattim ve sitenin adresini verdim. tariflerinin hepsi cok guzel hep denemeye calisiyorum ve pazartesi gunku menumun nerdeyse hepsi senin tariflerindi
    gul tatlisi
    satranc pasta
    kalpden kalbe kurabiyeler
    tuzlu pastane kurabiyesi (forumdan)
    findikli kurabiye
    menu daha zengindi ama geri kalan kendi tariflerimdi
    cok tesekkurler hatice
    sitenini hergun kac defa aciyorum sayisini bende bilmiyorum ama pek yorum birakmiyorum
    forumada uyeyim nickim kasimpati
    hollandadan sevgiler

  • bende damalı pasta diye biliyordum ,yapardım eskiden.aklıma gelmişken yapayım harika oluyor..
    parçaları tabak yardımı ile keserdim ben. ve yemek tabağı, pasta tabağı,finca altı gibi..uzun bıçakla daha iyi kesilir b seçil e katılıyorum.
    ıslatılmış geniş yüzeyli bir bıçak yardım edebilir size..epey olmuş soralı ama :)

  • arkadaşlar, pasta yaparken kenarlarının düzgün olması için neyle sıvıyorsunuz? ve nerde satılıyor

  • merhabalar,
    satranç pastayı çok sevdik,muzlu pudıngle ve sade olarak, kakaolu pudingle yani çesit çeşit yapıp denedim.
    Haticeciğimin yaptığı üç kat ideal 4 kat olunca zaptetmek zor oluyor hele hele muhallebinin kıvamını yoğun kaçırdıysanız.
    ben içiçe 4 parça oluşturdum naçizane tavsiyem pandispanyaları üstüste koyup uzun bir meyve bıcagı ile kesmeniz sonrasında birine geçirmek daha kolay oluyor sütle ıslatılınca güzel oluyor (ben muzlu kremada muzlu süt kullandım :) hem estetik hemde inanılmaz kolay
    elllerin dert görmesin Haticecim...

  • pasta enfes denedim
    çok güzel oldu
    çocuklarıma sıklıkla yapıyorum
    ekonomik ve çok pratik

Share
Published by
Hatice

Recent Posts

Çikolatalı Poğaça – Beslenme Çantasının Yıldızı

🥐🍫 Malzemeler:- 1kg un- 160 gr şeker (yaklaşık 1 su bardağı)- 11gr (1 paket) instant…

7 ay ago

Muzlu Kek

Muzlu Kek Rüyası | Madem kek mevsimi geldi, Banana Bread Muzlu Kek ile başlayabiliriz. Genelde…

7 ay ago

Airfryer’da Çıtır Makarna

@foodie_lilly tarifiyle✨ Malzemeler: • 1 paket taze gnocchi (marketlerde satilan “de cecco” vb bir taze makarna…

7 ay ago

Renkli Ekmek Tarifi

Renkli Ekmek Tarifi Malzemeler 1 su bardağı ılık su(200 ml) 1 paket instant maya 3…

8 ay ago

Airfryer’da Çıtır Tavuk

.Malzemeler:- 200g tavuk göğsü- 1 yumurta- 1/2 bardak un- 1 çay kaşığı tuz, karabiber, toz…

8 ay ago

İncirli Kayısılı Ekmek

Çok Leziz & Çok Kolay İncirli ve Kayısılı Ekmek 🍞🍯 Malzemeler:- 1 tatlı kaşığı instant…

8 ay ago