Categories: ayse ikbal

Ayşe İkbal’in Yemekleri


Portakal Ağacı’na son zamanlarda bebek beslenmesi ile ilgili pek çok mail ve yorum geliyor. Ben acemi bir anne olsam da paylaşma ortamı oluşacağı düşüncesiyle Ayşe İkbal’in yemeklerinden biraz bahsetmek istiyorum.

Ayşe İkbal 3.350gr doğduğu günden beri hep aynı büyüme eğrisini takip etti. Ne çok şişman ne de çok zayıf bir bebek kendisi. Sadece 2 ay önceki zor yolculuğumuzda kilo alışı önceki aylara göre azdı. Dönüşte kendime onu iyi besleyeceğime ve düzgün yemeklerle kilo aldıracağıma dair söz verdim. Bizim durumumuzda iş benim motivasyonuma kalıyordu, çünkü hergün farklı birşeyler pişirmek bir süre sonra yorucu gelmeye başlıyordu. Ayrıca neyi az neyi çok yedirdiğimi takip etmek zor oluyordu.

Ben de bunun için bir excel tablosu tutmaya başladım. (resme tıklayıp büyük halini görebilirsiniz.)
Bu tabloya her öğlen ve akşam yedirdiğim yemekleri yazdım. Böylece örneğin öğlen yemeklerini sıralattığımda tavuk ve pırasayı az yedirdiğimi akşam yemeklerini sıralattığımda ise tavuk yedirdiğimi ama sadece bir kez pırasa yedirdiğimi ve bu hafta balık yememiz gerektiğini gördüm. Bu bana o gün hangi yemeği pişirmem konusunda fikir verdi.
Ben daha çok sebze yemeği yaptığım için et veya tavuk haşladığım zaman kalan suyu buz kalıplarında dondurup her çorbaya bu kalıplardan attım.

Sebze çorbası yaparken de içine her seferinde kırmızı mercimek veya şehriye ekledim. Ona özel bebek yemekleri yapmadım ben, çünkü ilk baştan beri bizim yediğimiz yemekleri yemek istiyordu. Sabah kahvaltısı ile öğlen yemeği arasında meyve, ikindi de ise yoğurt veya bir dilim kek verdim (bu öğünü daha çok sevdiğimiz kahvecide havuçlu kek yiyerek geçirmeyi tercih ediyorum aslında). Bir de Ayşe İkbal’i her gün evdeki normal dijital tartıda tarttım. Onun kilo aldığını görmek de iyi bir motivasyon aracı oldu bana. Son kontrolümüze gittiğimizde Ayşe İkbal rekor kilo alışıyla uzaklaştığı büyüme eğrisini yeniden yakalamıştı. Bunlar benim aklıma gelenler, sizler de önerilerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.

Hatice

View Comments

  • selam Hatice hanım. Sitenizi uzun suredı takıb ediyorum. Guvendiyim tek yemek sitesi. bebeyiniz için yapdığınız excel belgesi cok guzel olmuş. Ellerinize sağlık. bende kendi bilgisayarıma kayd etdım. 9 aylık bir bebeyim var. beslenmesınde faydalı olacak. Allah razı olsun paylasdığınız için.
    Saqolun .
    Selam ve dua ile; azeri kardeşiniz nuriye

  • Merhabalar ben 11 aylık kız çocuğu annesiyim henüz çok taze ve çaylak olabilirim fakat size şöyle bir öneride bulunmak isterim 1. olarak bebeğinizi herzaman yemek masası gibi ona özel olacak şekilde beslememeniz ailece yemek yeme zamanlarında ana öğünlerini vermeniz böylece yemeğe olan şevki dahada artacaktır 2. olarak ona özel yemekler yerine kendi yemeklerinizi çeşitlendirerek sizin yediklerinizden yedirin.. Ben kızımı 6. ayından itibaren hep böyle besliyorum önceleri tatlı gıdaları meyve vs. reddediyordu hiç üstüne düşmedim o kendiliğinden biz yerken sofraya yaklaşıp istemeye başladı..İnanın şimdi doymadan sofradan kalkmıyor bazen artık doysa da ben yemeğe başlasam diye yakınıyorum bile.. Hepinize kolay gelzin çocuk büyütmek zor..

  • et suyunu marketlerde satılan poşet buzluklara koyduğunuzda daha pratik dondurmuş olacaksınız.üstelik ortalık hiç kirlenmiyor vede poşetleri yırtarak istediğiniz kadar kullanabiliyorsunuz.
    hatta ben bir dönem çok fazla alınan limonları pozulmasın diye sıkıp buzluğa bu şekilde koydum oda çok işe yaramıştı.

  • 18 aylık yeğenim var.zayıf bir bebek.isteyerek hiçbirşey yemiyor.biz vermesek çocuk hayatını aç devam edecek.doktorlara gittik.fakat yine aynı.vitaminler kullandık ama TIK yok.ben anne değilim belki ama bu durumdan çok canım yanıyor.tavsiyelerinizi bekliyorum.

  • pelin hanım merhaba, bilmiyorum yazımı okurmusunuz ama kızınız reflü olduğu için merak ettim; doktorunuz neler tavsiye etti, nasıl beslemeiz gerekiyor ve hangi ilaçları nasıl kullandınız reflü için? Bizim kızımız 19 aylık nerdeyse ve reflü olduğu 2 ay once anlaşıldı. hala motilium ve zantac kullanıyoruz ve hala hergün kusuyo.kilosu çok geri kaldı. ankaraya gidince başka doktor aricaz bakalim.

  • sevgili hatice hanım uzun bir süredir gelenden gidenden cocuklardan günlük yaşantımızdaki koşturmalardan fırsat buldukça sitenize göz atıyorum. İnanın tariflerinizi çok beğeniyorum aynı zamanda yazılarınızıda beğeniyorum. benimde şimdilik minik bir yağmurum var onun beslenmesine okadar dikkat ettiğim halde yemek yemesini bir türlü sevdiremedim şimdi tariflerini deniyor öğütlerinizi kullanıyorum sanki ilerleme kaydettim çok teşekkür ederim yeni önerileriniz bekliyorum.

  • Merhabalar,
    Ben Amerika'da yasiyorum.Benim kizim 8.ayinin ucuncu haftasinda.8. ayina girdikten sonra tavuk,et,yumurta,yogurt vermeye basladim.Acikcasi duzenli bir yemek saati olusmadi.Kahvaltisinda zorlaniyorum.Yumurta sarisini pekmeze bandirarak yediriyorum.Henuz ymurtanin sarisini bitiremiyor,cogu zamanda istifra ediyor.Bende mecbur emzirmek zorunda kaliyorum.Istifra edince cok canim sikiliyor,yedirme hevesim kiriliyor.Kahvalti icin ne gibi onerileriniz olabilir sevdirebilmem acisindan?
    Sebze yemeklerini nasil cesitlendirip farkli tadlar yaratabiliriz?Genelde ayni oluyor.
    Muzu ilk zamanlarda guzel yiyordu,fakat simdi hemen istifra ediyor.Portakal dilimini elimden cok guzel ememerek yiyiyor.elma,erik gibi diger meyveleri sevmedi.
    Muhallebiyi nasil hazirliyorsunuz,tarif eder misiniz?
    Ne yapacagimi sasirdim.Cok zorlanmaya basladim.Kendimi kotu hissediyorum, iyi bir anne olamicak miyim diye?

  • merhaba hatice hanım.sitenizin daimi takipçilerindenim.2006 da bir tarif ararken tevafüken buldum daha sonra ise güvendigim site oldunuz.kızınızında yeni yaşını kutluyorum.benimde 9 aylık oğlum var ve yeni lezzetler isiyor benden.ne yapıcağımı şaşırıyorum.ayşe ikbale hazırladığınız liste çok hoşuma gitti.acaba tariflerini yazmanız mümkün mü yusuf eren çok sevinecek.teşekkürler.

  • merhaba hatice hanım.sitenizin daimi takipçilerindenim.2006 da bir tarif ararken tevafüken buldum daha sonra ise güvendigim site oldunuz.kızınızında yeni yaşını kutluyorum.benimde 9 aylık oğlum var ve yeni lezzetler isiyor benden.ne yapıcağımı şaşırıyorum.ayşe ikbale hazırladığınız liste çok hoşuma gitti.acaba tariflerini yazmanız mümkün mü yusuf eren çok sevinecek.teşekkürler.

  • Merhabalar;
    Benim henüz 6 aylik bir bebegim var. Ona hazir mamayla yapilan bir yoğurt yedirmek istiyorum. Ancak bunu bir türlü beceremiyorum.
    Benim sizden ricam; hazir biberon mamasiyla yapilan yoğurt tarifini biliyormusunuz? Ben Ü.ker Her. Baby'nin yani; 3 ölcek 90ml suyla hazirlanmis mamaya bir cay kasigi yogurt tarifini minimum 10 kez denememe ragmen bir türlü yoğurt yapamadim. Bana yardimci olursan cok sevinirim.
    Burcu

Share
Published by
Hatice

Recent Posts

Çikolatalı Poğaça – Beslenme Çantasının Yıldızı

🥐🍫 Malzemeler:- 1kg un- 160 gr şeker (yaklaşık 1 su bardağı)- 11gr (1 paket) instant…

7 ay ago

Muzlu Kek

Muzlu Kek Rüyası | Madem kek mevsimi geldi, Banana Bread Muzlu Kek ile başlayabiliriz. Genelde…

7 ay ago

Airfryer’da Çıtır Makarna

@foodie_lilly tarifiyle✨ Malzemeler: • 1 paket taze gnocchi (marketlerde satilan “de cecco” vb bir taze makarna…

7 ay ago

Renkli Ekmek Tarifi

Renkli Ekmek Tarifi Malzemeler 1 su bardağı ılık su(200 ml) 1 paket instant maya 3…

8 ay ago

Airfryer’da Çıtır Tavuk

.Malzemeler:- 200g tavuk göğsü- 1 yumurta- 1/2 bardak un- 1 çay kaşığı tuz, karabiber, toz…

8 ay ago

İncirli Kayısılı Ekmek

Çok Leziz & Çok Kolay İncirli ve Kayısılı Ekmek 🍞🍯 Malzemeler:- 1 tatlı kaşığı instant…

8 ay ago