İçeriğe geç

Anneanne Ekmeği ve Yerelması Çorbası

Anneanne Ekmeği

Pazartesi günü ekmek yapmak için 3 saatten az zamanım kaldığını fark
edince all recipes’ten bu tarifi buldum. Tarifteki bekleme sürelerini,
hamuru önceden 200C’ye ısıtıp kapattığım fırında bekleterek kısalttım.
Böylece bekleme süreleri yaklaşık15şer dakikaya indi. Fırından ilk
çıktığında kızıma ekmeği bıraktırıp yemeğe geçirmekte epeyce zorlandım.

Malzemeler:

  • 1 bardak 240ml
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 yemek kaşığı instant kuru maya
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı + 1 tatlı kaşığı sıvıyağ
  • 2 yemek kaşığı + 2 tatlı kaşığı toz şeker
  • 4 su bardağı un

Hazırlanması:

  1. Fırını 200C’ye ısıtıp kapatın. Geniş bir kabın içinde ılık su, maya, tuz, yağ, şeker ve 2 su bardağı unu karıştırın. Kabınızın üzerini streçleyip fırında karışım 2 katı olana kadar bekletin.
  2. İki katına çıkınca azar azar 2 su bardağı unu ekleyip iyice
    yoğurun. Hamuru yağlanmış bir kaseye alıp çevire çevire her yanının
    yağlanmasını sağlayın. Üzerini örtüp tekrar fırına alıp iki katı
    kabartın.
  3. Hamuru hafifçe yoğurup ekmek şekli verin ve dikdörtgen kek kalıbınıza yerleştirip kapalı fırınınızda kabartın. 175C’de 35-45 dakika pişirin. Kalıptan çıkardıktan sonra bir beze sararak ılıtın.

Yerelmasını ilk ve son kez 11 yıl önce annem Ankara’ya hasta anneannemin yanına gidip beni de ev halkına yemek yapmakla görevlendirdiğinde yapmıştım. Yemekten sonra bir daha yerelması pişirmemeye karar vermiştik. Ama benden habersiz buzdolabıma giren yerelmalarını artık pişirmem gerektiğime ikna olunca mecburen ocağın başına geçtim. Zeytinyağlı yerelması yapıyorum derken tarif kendiliğinden çorbaya dönüştü. Böylece yerelması bizim evde de yenir oldu.

Yerelması Çorbası

Tarif sebzeli mercimek çorbasının neredeyse aynısı, ben yerelması yerine normalde kereviz koyuyorum, bu tarifte baştan eklemedim ama siz patates de ilave edebilirsiniz.

Malzemeler:

  • yaklaşık 750gr yerelması
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 adet havuç, küp küp doğranmış
  • yarım su bardağından biraz az kırmızı mercimek
  • yaklaşık 1,5lt kaynamış su
  • tuz
  • limon

Hazırlanması:

  1. Yerelmalarını soyup limonlu suda bekletin. Kuru soğanı yemeklik doğrayıp zeytinyağında havuçlarla beraber kavurun.
  2. Soğan şeffaflaşmaya başlayınca yerelmalarını küp küp doğrayıp tencereye ekleyin. Mercimeği yıkayıp tencere ilave edin ve birkaç kez daha karıştırın.
  3. Kaynamış suyu ekleyip mercimekler ezilene kadar pişirin. Pişince blendırdan geçirin, kıvamı koyu gelirse su ilave edin. Tuzunu ekleyip limon suyula servis yapın.
0 0 oylar
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

37 Yorum
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Nilo
Nilo
15 yıl önce

Merhaba Hatice hanım,
Yerelmasını, kerevizle birlikte veya sade olarak çok beğeniyordum ancak çorbasını hiç denememiştim. Tarif için çok teşekkürler gerçekten çok güzel oldu. Ellerinize sağlık…

AYŞE
AYŞE
15 yıl önce

merhaba hatice hanım tarifleriniz çok güzel bnde bnm bir çorba tarifimi size yollamak istiyorum adını bilmiyorum ama tadı çok güzel oluyor şöyle:5bardak tavuk suyu sarımsak 2 yemek kaşığı un bir kase yoğurt iki yemek kaşığıda tere yağ 1buçuk çaybardağı şehriye ilk önce tere yağı tencerede eritin sonra unu koyup pembeleşene kadar kavurun üstüne suyu ilave edip kaynayınca şehriyeleri koyun sarımsakları ezin yoğurtla karıştırın şehriyeler pişince yoğurduda ilave edin üzerinede kuru nane kavurun dilerseniz içine tavuk etide koyabilirsiniz servis yaparkende limon ii oluyo tabi isteyene emekleriniz için çok teşekkürler portakal ağacını çok seviyorum:)))

Hatice
Hatice
15 yıl önce

Streçin yanmasından endişe ediyorsanız hiç üzerini kapatmayabilirsiniz de. Ben bazen kapatmıyorum, bazen de kapatıp soğuk fırının içinde daha uzun süre bekletiyorum.
Amazon kitapları Türkiye’ye gönderiyordu. Benim bildiğim elektronik eşya vs.yi göndermiyor.

Sahra
Sahra
15 yıl önce

Mehaba,
Siteniz süper gerçekten. Daha öncede yazdım ama başarılı olamadım sanırım. Ben yabancı kitaplarınızı amazon.comdan nasıl aldığınızı sormak istiyorum. Ben siteye gidim ama Türkiyeye delivery yapmıyoruz diyolar.Yardımcı olabilir misiniz? Türkçem için özür dilerim.

Sahra
Sahra
15 yıl önce

Merhaba,
İsmim Sahra. Sitenizi çok beğeniyorum. Birşey sormak istiyorum. Acaba yabancı kitapları nerden alıyorsunuz? eğer Amazon.com ise bunu nasıl yapıyorsunuz bana bilgi verebilir misiniz acaba?

mosquito
15 yıl önce

Sofralarınız çok şık ve yemekler çok lezzetli görünüyorlar.Ailece ellerinize sağlık 🙂

gamze
15 yıl önce

Ekmeğim burada. http://haydimutfaga.blogspot.com/2009/03/anneanne-ekmegi.html
sizce boyutu nasıl olmuş?

gamze
15 yıl önce

tarif için çok teşekkürler.elinie sağlık.
dün tarifi grünce hemen denedim.fırında 30 dk.tutmama rağmen üstü fazla kızardı.Her fırın farklı sanırım.
akşam eşime kaç puan veriyorsun dedim 10 üzerinden 9 puan verdi :))

KARDELEN
15 yıl önce

çok lezzzetli ve şık görünüyoor elerine sağlık canı…

ZERRIN
ZERRIN
15 yıl önce

Ekmegi yaptim. guzel oldu .Evde ekmegin bittigi anlar icin gayet guzel bir tarif.Ellerine saglik Hatice.Degisik tarifler bekliyorum.

şuledemir
şuledemir
15 yıl önce

bugün siteyi kucalarken hac notlarınızı okudum tekrar:) o zamanlar 9 aylıkmış ayşe ikbal şimdi ekmek yiyor maşallah.
benim kızım da 10 aylık,tez zamanda bu ekmeklerden yapıp eline veririm inşallah 🙂

semramutfakta
15 yıl önce

s.a. hatice hanım.aslında benim mesajım site ile ilgili bilginiz olabilir veya yardımcı olabilirsiniz diye düşündüm.blogger da semramutfakta isminde bir blogum var ancak bir site almak istiyorum daha güvenli olması açısından.Ancak nereye başvurabilirim?ne kadardır? bu konularda hiçbir bilgim yok.Acaba sizin kurumda bu tarz hizmetler veriliyormu?yardımcı olursan sevinirim.şimdilik hoşçakal.

derya
15 yıl önce

Borçlarimizdan, ceza ve günahlarimizdan kurtulmak için bu gece dua edelim.. Allah affeden ve bagislayandir, unutmayalim.. Eller semaya kalkip, yürekler bir atinca bu gece, gözler sevinç yaslariyla dolacak.. Kandiliniz mübarek, dualariniz kabul olsun!

gamze
gamze
15 yıl önce

Merhaba Haticeciğim yaklaşık 3 senedir takipçinim ancak benim yaptığım hamurlar görüntüdeki gibi olmuyor çünkü benim fırınım kötü pişiriyor. yeni fırın alıcam acaba senin fırının markası nedir? tabi eminimki senin elin benimkinden bin kat maharetlidir ama en azından yeni fırınla bu kadar kötü olmıcaklar. eğer marka vermezsen e mail de yzabilirim kolay gelsin

Kübra
15 yıl önce

Merhabalar bilmiyorum haberiniz var mı ama TRT nin bu ay çıkardığı vizyon dergisinin Bloglarla ilgili yazısında Kırmızı Minder Ve Portakal Ağacıda yer alıyor bilgilendirmek istedim..
Başarılar..

sümeyra
sümeyra
15 yıl önce

hatice hanım selamlar bu sabah kahvaltıda taze ekmek yiyelim diye ekmek makinamı çalıştırdım ve ekmek yaptım ancak sonuç hiçde iç açıcı olmadı Şöyleki yaptığım ekmeğin biri güzel oluyorsa üçü düşmüyor içi hamur kalmış gibi yapış yapış birde üzeri kızarmamış çiğ görüntüsü oluyor sebebi ne olabilir? Ölçüyü tutturamamış olabilirmiyim makinanın içinden çıkan ölçü bardağında gr olmamasıda aklımı karıştırıyor gr yerine ölçü olarak ml mi oz mu kullanayım karar veremedim gerçi denedim ama dediğim gibi hüsran yardımcı olursanız seviniririm şimdiden teşekkürler

Evren
15 yıl önce

Ellerine sağlık canım ben de Acemiş Şef Esra’nın ve Damak Tadı Gül’ün ekmek tarfilerini uyguluyorum harika oluyorlar.
Sevgiler,

selin
15 yıl önce

yerelmasının salatasını yaptım ama hiç çorbasını duymamıştım kızıma mutlaka deneyeceğim tarif için teşekkürler Haticeciğim

ZERRIN
ZERRIN
15 yıl önce

merhabalar.Ben simdi firinda hamuru bekletiyorum.Insallah bu ekmegimde digerleri gibi sahane olacak.Bu arada strec firinda yanmiyor oyle kolay yanan bir sey degil zaten.Ben mikrodalgaya bile koydugumda yanmaz.Ustelikde firini yakip kapattigimiz icin o isi streci yakmiyor.Dun bir hamburger ekmegi yaptim.Ekmegi once yuksek isida bes dakika sonra yavasca isiyi dusurup bir ondakika o sekilde daha sonra normal isida ekmegi pisiriyorsun.O tarifte cok hos oldu.Birde okuyucular icin bir yeni sey ogrendim.Ekmek firindan ciktiktan hemen sonra bicak ile kesilir ise yapisip sanki pismemis hamur kalmis imaji veriyor.O yuzden dun ilk kez ekmegimi sogutupta kesmeyi dusundum.O goruntu kaybolmustu.Ekmek gayet kabarmis bir sekildeydi.Bende ekmek yapmayi yemek yapmadan daha cok seven bir okuyucunuzum.Asiri derecede zevk veriyor.Allah hic kimseyi ekmeksiz ac birakmasin.sevgiler.

leyya
15 yıl önce

yerelmasını binbir zahmetle soyup, çiğken yemesine bayılıyorum ama bir yemeğe konu olduğunda duygularım değişiyor nedense))hoç sadece zeytinyağlısını denemişliğim var.
ayşe ikbali ekmek konusunda çok iyi anlıyorum çünkü ben de neredeyse ekmek arası ekmek yiyecek kadar seviyorum ekmeği))
bereketiniz artsın eksilmesin.iyi cumalar.

Sevda
Sevda
15 yıl önce

s.a ekmegi yaptim bu sabah guzel oldu ….yer elmasini ben meyve gibi yiyorum,simdilik ben bebegim tadini bilsin diye bazi seyleri zoraki de olsa deniyorum,ancak dunyaya geldiginde ne olur bilemem….

lezzetcini
15 yıl önce

ımmm qerçektende nefis gözüküyo deniycem…

Zeynep
Zeynep
15 yıl önce

Yer elması taze iken çok lezzetli kütür kütür ben oğluma meyve saatinde veriyorum ne de olsa o da elma amma velakin pişince bu kadar mı değişir ocanım tat.1 kez ve son kez yaptım ziyan olmasın diye yedim. Çorbası nasıl olur ki acaba.
Sevgiler

sevda
sevda
15 yıl önce

Ne olmus kirmizi mindere yaa..niye hic yorum birakamiyoruz, yeni tasarimlar izleyemiyoruz:(

gülmira
15 yıl önce

soğanı kavurmak yerine çorbaya bütün olarak koyup servis esnasında çıkarmayı; blendırdan geçirilecek bir çorbaysa yine bütün olarak en başta çorbaya koyup diğer sebzelerle son anda blendırlamayı tercih ediyorum. böylesi daha sağlıklı sanırım ve mutlaka hemen hemen her çorbaya sarmısak da ilave ediyorum aynı metodla, böylesi sizce de daha doğru olmazmı hatice hanım??? yoksa lezzetmi bozulur ne dersiniz

lezzet istasyonu
15 yıl önce

nefisss, misssss gibi gözüküyor ellerinize sağlık,…..
(şeker miktarı biraz fazla gibi geldi ekmek tatlı olmuyor değilmi, denemek istiyorumda ona göre ayarlamak istedim…))) sevgiler….

berna
berna
15 yıl önce

Biz yerelması çobası yerine yerelmasını zeytinyağlı yeriz çokta lezzetli olur ancak yerelmasını soyarken sinir basıyor bana yamuk yumuk çünkü herkeze tavsiye ederim.

PAPATYA SOFRASI
15 yıl önce

Merhaba..
Yerelması çorbasını hiç denemedim açıcası..Ama siz deneyip yaptığınıza göre yapılmasında tereddüt yaşanmaması gereken bir tattır eminim ki.
Ellerinize sağlık SEVGİLER..

isikuzunmehmet
isikuzunmehmet
15 yıl önce

Hatice.çorba ve ekmeğin için yorum yapmıyorum.Ben önceki tariflerine bakarken anneannenin meşhur kızartmasına rastladım.Allah mekanını cennetetsin inşanlah.Sonra senin emeğinin nekadar fazla olduğunu gördüm.Akla hayale gelmeyecek kadar yemek tarifin var.Ellerine sağlık.Allah seni küçük yavruna bağışlasın.Allah anacığındanda razı olsun senin gibi hayırlı evlat yetiştirdiği için.Seni öpüyorum ve başarılarına daha nicelerini eklemen dileğiyle.Işık teyzen

zehra
15 yıl önce

yerelmasını zeytinyağlı ve kıtır kıtır yedim ama çorbasını ilk defa görüyorum. ellerine sağlık
sevgiler

emine
emine
15 yıl önce

hayırlı günler hatice hanım,ekmek hiç yapmadım ve sayenizde(!)yapmayı çok istiyorum.fakat,instant mayayı suda eritiyor musunuz ben öyle yapıyorum ve pek kabartmıyor. bir de streç fırında yanmıyormu?

Berna Bayındır
Berna Bayındır
15 yıl önce

Merhabalar,
Ekmek inanılmaz güzel görünüyor eminim tadı da öyledir ancak benim anlayamadığım bir konu;hamur sıcak fırında pvc ile nasıl kaplanır lakin plastik sıcakta erimez mi yoksa kabarması için kapladığınız daha farklı bir malzeme mi var bir de kabarması için nasıl bir kapta fırına koymak lazım çıkartınca pişmiş gibi olmuyor mu ianın hiç anlayamadım.cehaletimi mazur görün.Teşekkürler.Sevgiler.

rumeysa
rumeysa
15 yıl önce

yine döktürmüşsünüz elinize sağlık…

pisi
pisi
15 yıl önce

Benim bir aile büyüğünden öğrendiğim tarife göre yerelması fazla yağ sevmiyor. Zeytinyağlı olarak pişirirken buna dikkat ediyor,sadece bir yemek kaşığı zeytinyağı koyuyor, havuç ve pirinç ilavesiyle çok az toz şeker de koyarak pişiriyorum.

tasarimmekani
15 yıl önce

Ekmek olayini seviyorum. Ekmek olmadan hic doymam.. Guzel tarifleriniz icin tskler.
Hayirli bir gun gecirmeniz dilegi ile, medinem.
http://tasarimmekani.blogspot.com/

Zeynep
15 yıl önce

Portakal ağacını her gün, güncellenmese de takip ediyorum. Fakat kırmızı minderi de takip ediyordum ki son zamanlarda pek güncellenmediğini gördüm. Bir sorun mu var acaba?

Ülkü
Ülkü
15 yıl önce

ekmeğin tadı tatlı mı oluyor? şeker miktarı çok gibi onun için soruyorum

37
0
Fikirlerinizi duymayı çok isterim, lütfen yorum yapın.x