Son birkaç haftadır pazar kahvaltı sofralarımızın en önemli iki yiyeceği zeytin piyazı ve sebzeli omlet. Ben her defasında piyazdan ertesi güne de artsın diye umut ediyorum, omlet için artmasını dilememe gerek olmuyor çünkü zaten her seferinde tamamen bitiyor.
Zeytin Piyazı
- 1 su bardağı kırmızı biberli yeşil zeytin turşusu
- dörtte bir su bardağı ceviz
- dörtte bir su bardağı yeşil soğan
- yarım su bardağı maydanoz
- 2 iş sarımsak
- 1 talı kaşığı nar pekmezi (ben nar ekşili sos kullandım)
- arzuya göre nar taneleri
Hazırlanması:
- Zeytinleri, cevizi, maydanozu, soğanı ayrı ayrı bıçakla kıyın. Sarımsağı dövün. Hepsini karıştırıp servis tabağına alın. Nar ekşisini döküp tuzunu ayarlayın.
Akdeniz Usulü Omlet
- 2 yumurta
- 2 orta boy rendelenmiş domates
- 1 avuç ince dilimlenmiş kabak
- 2 avuç ince dilimlenmiş mantar
- 2 yeşil biber
- 1 kırmızı biber
- 3 avuç ince kıyılmış maydanoz ve dereotu
- kırmızıbiberden yapılmış acı sos
- rendelenmiş peynir
- çekirdeği ayıklanmış 1 avuç yeşil kırma zeytin
- 1 tatlı kaşığı zeytinyağı
- karabiber
- taze fesleğen ve kekik.
Hazırlanması:
- Yüksek ateşte, bir çorba kaşığı zeytinyağını tavada kızdırın. Dilimlenmiş kabakları atın ve iki dakika kadar tavada çevirin. Biberleri ekleyin ve iki dakika daha çevirin.
- Domates rendesi, tuz ve mantarları ekleyin. Mantarlar suyunu salıncaya kadar iki dakika daha tahta kaşıkla tavada çevirin, acı sosu tavaya dökün. Sebzelerin saldığı su yeterli değilse, yarım çay bardağı kadar sıcak su ekleyin. Sıcak su fokurdadıktan sonra ateşi iyice kısın.
- Çekirdeklerinden ayıklanmış yeşil zeytin ile ince kıyılmış dereotu ve maydanozu ilave edin. Çırpılmış yumurta ve karabiber ekleyin. Bir tahta kaşıkla yumurtanın tüm malzemelere dağılmasını sağlayın. Yumurtanın fazla katılaşmasına izin vermeden hafif sulu kalacak şekilde servis yapın.
- Üzerine rendelenmiş peynir, taze fesleğen ve kekik koyun.