Geçen yayınladığım sofraya annem bu börekleri yapıp getirmişti. Ben de herkese annemden tarifini alıp yazacağıma dair söz vermiştim:) Bugün sözümü tutuyorum!
Pırasalı Çıtır Börekler:
1 tepsi
İç malzemesi:
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1,5 kg pırasa, ince doğranmış
- 3 havuç, mümkünse jülyen bıçağıyla kesilmiş yoksa rendelenmiş
- 200gr sert beyaz peynir, ezilmiş
Ayrıca:
- 1 paket baklavalık hazır yufka
- 200gr tereyağı, eritilmiş
- 1 yumurtanın sarısı + 1 yemek kaşığı su
Hazırlanması:
- Pırasa ve havucu zeytinyağında yumuşayana kadar kavurun. Tuz (peynir tuzluysa eklemeyin), karabiber, pul biber ekleyip soğumaya bırakın. Soğuyunca peyniri ekleyip harmanlayın.
- 2 adet yufkayı alıp tezgaha yayın. Üzerine fırça ile eritilmiş yağdan damlatın. Tekrar üzerlerine 2 yufka daha koyup yağdan damlatın. 2 kat daha ekleyip onun da üzerine yağdan damlatın. (toplam 6 kat olmalı)
- Kısa kenarına (uzuna koyunca ince oluyor) yaklaşık 2 dolu yemek kaşığı harçtan koyup rulo şeklinde sarın ve tepsiye alın. Aynı işlemi iç harcı bitene kadar tekrarlayın. (börekler kabarmadıkları için tepside aralık bırakmanıza gerek yok)
- Bütün börekler bitince üzerlerine yumurta sarısı, su karşımını sürün ve her birini 4 parmak genişliğinde kesin. (pişirmeden kesin yoksa pişince kesmeye çalışınca çok dağılıyorlar) 180C fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.
Berna hnm baklava yufkasi dikdortgen oluyor. Bu sebepten kisa kenar uzun kenar diyebahsedilmis olmali.
Merhaba, izninizle Berna hanımın sorusuna yanıt vermek istiyorum. Baklavalık yufka dikdörtgen oluyor, normal yufkalar gibi yuvarlak değil. Onun için dikdörtgen yufkanın kısa kenarına harç konuyor.
bu boregi ayni tarifle yagda kizartarak yapsak nasil olur acaba?
bunu yagda kizartarak yapabilirmiyiz?
Merhaba ,
Annenizin ellerine sağlık öncelikle.
Ben de anlayamadım kısa uzun tarafını belki komik gelecek size ama maalesef durum böyle 🙂 yardımcı olabilirseniz sevinirim.Sevgi ve dua ile..
bır rula yapılan borek 6 katmı oluyor
Sevgili Hatice,
Annenin ellerine sağlık. Annen sayesinde bizler bir çok tarife ulaşmış ve denemiş olduk. mutfaklarımız şenlendi. Allah ondan razı olsun.
Allah ona sağlık sihat versin. Geçenlerde kayınvaldemde pırasalı poğaça yemiş ve çok beğenmiştim. Onu ve bu tarifi muhakkak deniyeceğim. İnşallah.
merhaba hatice hanım baklava yufkasında börek tarifi arıyodum tamda bugün teşekkürler böreği bir gün öncesinden yapabiliyomuyuz birde içine tereyağı yerine becel pratik varya sos niyetine koysak olurmu sos miktarı bi yemek kaşığı döküp fırçayla yaymak yeterlimidir fazla ıslansın istemiyorum