Categories: kekler

limonlu kek

son bir haftadır evde boya ve badana işleri olduğu için mutfağa hiç giremedim. ama artık bu sabah geçen haftasonu vildan’ın bize ikram ettiği ve daha sonra bana tarifini gönderdiği keki denemeye kesin karar verdim. dün geceden gereken tüm malzemelerin listesini yaptım ve ertesi sabah kapıcımız alsın diye kapıya astım. olayı o kadar ciddiye almış olmalıyım ki rüyamda kapıcımız listeye bakmadan torbadaki parayla 6 ekmek almıştı, ben de çok sinirlenmiştim. neyse ki sabah kontrol ettiğimde rüyamın tersi çıktı.

sabahın yedisinde malzemeleri tezgaha dizip hızlı hızlı keki yapmaya başladım. margarinle şekeri çırptım. ikinci adımda yumurta sarılarını ekleyin diyordu. ben de bir güzel beyazları atıp sarılarını ekledim. birkaç adım sonra “şimdi yumurtaların beyazlarını ekleyin” cümlesini okuyunca kalakaldım. çabuk çabuk yapacağım derken malzemeler bölümünde yazan beyazları ayrı cümlesini atlamıştım. neyse ki annem duruma el atıp birkaç yumurta daha aldırdı. böylece kekim kurtulmuş oldu. sabah fotoğrafını çektikten sonra evden çıkarken kek hala sıcak olduğu için tadına bakamadım ama umarım benimki de vildan’ın keki kadar lezzetli olmuştur.

malzemeler:

  • 300 gr. margarin
  • 300 gr. (1+1/3 su bardağı) şeker
  • 5 adet yumurta (sarısı beyazından ayrılmış)
  • 9 yemek kaşığı limon suyu
  • 3 limon kabuğu rendesi
  • 300 gr. un (2 su bardağı+2 yemek kaşığı)
  • 2 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 50 gr. çekilmiş badem
  • 150 gr. pudra şekeri (1 tepeleme su bardağı)
  • 1 limon
  • yağlı kağıt

hazırlanması:

1. Oda ısısında bekletilip yumuşatılmış margarini, şekerle köpük köpük olana kadar çırpın. Yumurta sarılarını birer birer ekleyin. 4 yemek kaşığı limon suyu ve 2 limon kabuğu rendesi ilave edin. Un, kabartma tozu ve bademleri katıp karıştırın.

2. Yumurta akını kar gibi katılaşana kadar çırpın. Tahta kaşıkla çırpmadan karışıma ekleyin. Fırın tepsisini yaplı kağıtla kaplayın ve hamuru üze rine yayın. Önceden 180 derece ısıtılmış fırının alttan 2. rafında 25 dk. pişirin. (bizce bu süre 4dakika oldu. çünkü 25 dakikadan sonra üzeri yanmasın diye ısıyı 150’ye getirdik.)

3. Piştikten sonra kekin yüzeyine birçok yerinden bıçak veya kürdan batırın ve 4 yemek kaşığı limon suyunu üzerine gezdirin. Keki soğumaya bırakın. Pudra şekerini, geri kalan limon suyu ve rendesiyle karıştırıp keke sürün. (isterseniz üstünü de ince limon dilimleriyle süsleyebilirsiniz.)

tarif; mutfak rehberi’nin mayıs 96 sayısından alınma.

Portakal Ağacı

View Comments

  • ben limonlu keki yaptim ama acimsi tadi vardi.kabarmasi felan cok guzeldi.anliyamadim.yarin arkadaslar gelecek ve keki yapmaya dusunuyorum.bana cvp verirseniz sevinirim.

  • Gülseren Günaydın

    Verdiğin bilgi için teşekkür ederim. Bir dahaki sefere böyle deneyeceğim. Sonucu yazarım.
    Ama margarinle şeker nasıl köpük köpük çırpılır merak ediyorum. Margarini iyice sıvı hale gelene kadar eritmek mi gerekiyor acaba? Haticeden veya gerçekten denemiş bilen diğer arkadaşlardan cevap bekliyorum...
    Tüm arkadaşlara iyi günler diliyorum.

    Nurcan Ekşioğlu

  • Sevgili Hatice

    Sana uzun bir aradan sonra tekrar merhaba diyebildiğim için mutluluk duyuyorum.
    Artık sorulara cevap vermiyor musun? Sanırım zaman yetersizliğinden dolayı elinde olmadan aksıyor. Ben de bir süredir işlerimin yoğunluğundan güncel takip edemez oldum. Ama tariflerini zevkle denemeye devam ediyorum. Güncelliği kaçırmaktan hoşlanmıyorum ve bir kez kaçırınca da tekrar yakalamak zor oluyor.
    Cevabını sabırsızlıkla bekleyeceğim...Kendine iyi bak, hoşçakal...iyi akşamlar...

    Ahmet Bey sütlü nuriyeyi hiç bilmiyorum ve dolayısı ile de yapmadım. Neden sordunuz merak ettim? Cevabınızı bekliyorum...

  • Hatice geçen gün kızımın doğum gününde rulo pasta ve arap kurabiyeyi yaptım.Çok güzel oldular şimdi birkaç kişi benden tarif istiyor.Tariflerin için teşekkür eder yeni tarifler bekleriz.Nurcan bende katı yağdan hoşlanmıyorum önceleri sıvıyağla margarini karıştırıyordum.Şimdi sadece bu keke 1 su bardağı sıvıyağ ekliyorum inan çok güzel oluyor.HERKESE SEVGİLER

  • Merhaba Hatice
    Kardeşimin Mersinde oturan bir arkadaşı bolca limon gönderdi bize. Nasıl değerlendirelim diye düşünürken bu keki hatırladım. Dün çok heveslenerek denedim.

    Daha önce yaptığım bütün kekler çok iyi oldu, hepsinin yorumlarını da yazdım.

    Margarinle şekeri çırpamadım, margarinin çok iyi mi erimesi gerekiyordu? (benimki sadece oda sıcaklığında idi) Mikserin gücü bile yetmedi karıştırmaya, köpük köpük olmasını bırakın karışımı kasenin içinde çevirmekte zorlandım, çok hayal kırıklığına uğradım, sonra biraz ocağın üstünde eritmeye çalıştım, yine olmadı ama devam ettim, limon suyu ve yumurtalar sayesinde biraz yumuşadı ama yazdığın gibi köpük köpük olmadı,baktım olmuyor sadece iyi karıştırmaya gayret ettim bende. Hatice sana ve yapanlara soruyorum, içinde hiç bir sıvı yokken nasıl köpük köpük çırpabildiniz?

    Hamuru da diğer kek hamurları gibi yumuşak ve akışkan bir hamur olmadı, kaşık yardımı ile tepsiye yayabildim. Sizlerin de böylemi oldu?

    Sonuna kadar yapıp pişirdim tadı ve kabarması iyi oldu. Yiyenler çok beğendi. Bana bir parça şekeri fazla gibi geldi, bir dahakine azaltacağım miktarını.

    Portakallı keki, portakal yerine limon ile yapsam olur herhalde değil mi?

    Çünkü limonlunun katı margarin miktarı çok fazla, sıvı yağ ile de olur mu? Olur dersen sıvı yağ ile yapacağım ikincisini, yoksa tekrar yapmak istemiyorum.

    Cevabını sabırsızlıkla bekleyeceğim, hoşçakal...

    Sevgilerimle,

    Nurcan Ekşioğlu

  • merhaba;
    bu siteyi keşfedeli 3 ay bile olmadı galiba :) ben 22 yaşındayım ve evin kekçi başışıyım :) şu ana kadar siteden "LİMONLU KEK-HAVUÇLU KEK-ISPANAKLI PASTA-ALACALI KEK" tariflerini yaptım :) ve 2 şey öğrendim 1- bu sitedeki tariflere gözüm kapalı güvenebilirim
    2-tariflere aynen ama aynen uyulması gerektiği :)
    Mesela ilk yaptığım limonlu kek enfesti tarifde ne diyorsa onu yaptım sonra 2. yaptığımda yumurtanın beyazını ve sarısını aynı anda karışıma ekledim ve sonuç çok kötü oldu ben bile yiyemedim aynen çöpe :( evvelsi gün tekrar yaptım ve hemen bitti :) yoğun istek üzerine birazdan tekrar yapacağım :)

  • ya benim kekim olmadı sıvı oldu daha doğrusu pişmedi badem koymadığımdan dolayı olabilirmi

  • Bu tarifi denedim, gayet guzel oldu. Sadece evdeki malzemelerle yapilabilacak orjinal bir traif.

Share
Published by
Portakal Ağacı

Recent Posts

Çikolatalı Poğaça – Beslenme Çantasının Yıldızı

🥐🍫 Malzemeler:- 1kg un- 160 gr şeker (yaklaşık 1 su bardağı)- 11gr (1 paket) instant…

7 ay ago

Muzlu Kek

Muzlu Kek Rüyası | Madem kek mevsimi geldi, Banana Bread Muzlu Kek ile başlayabiliriz. Genelde…

7 ay ago

Airfryer’da Çıtır Makarna

@foodie_lilly tarifiyle✨ Malzemeler: • 1 paket taze gnocchi (marketlerde satilan “de cecco” vb bir taze makarna…

7 ay ago

Renkli Ekmek Tarifi

Renkli Ekmek Tarifi Malzemeler 1 su bardağı ılık su(200 ml) 1 paket instant maya 3…

8 ay ago

Airfryer’da Çıtır Tavuk

.Malzemeler:- 200g tavuk göğsü- 1 yumurta- 1/2 bardak un- 1 çay kaşığı tuz, karabiber, toz…

8 ay ago

İncirli Kayısılı Ekmek

Çok Leziz & Çok Kolay İncirli ve Kayısılı Ekmek 🍞🍯 Malzemeler:- 1 tatlı kaşığı instant…

8 ay ago