Categories: kekler

miniklerle kahvaltı & sodalı kek

bazı sabahlar ablam yeğenimi yuvasını götürürken ben de onlarla gidiyorum. birlikte gittiğimiz her sabah Meryem bana o tatlı söyleyişiyle “şen benim okuluma gel, akadaşlarıma paşta getir” diyor. geçen hafta sonu öğretmeninden izin istedim. bu çarşamba veli olarak beni davet ettiler. yeğenimin sınıfındakiler 3-4 yaşında oldukları için pasta yerine sabah kahvaltısı için onlara kek yapmaya karar verdim. magnolia bakery cookbook’tan evde olan malzemelerle yapılabilecek bir tarif seçtim. tarifte hiç kabartma tozu kullanılmıyor. ama malzeme çok olduğu için kabarık oluyor. pişince de içi yumuşacık üzeri de sodadan dolayı kıtır kıtır olan bir kek çıkıyor. ben kek kalıbını yağlayıp dolapta bekletmeme rağmen pişince tabanı biraz yapışmıştı, hatta nasıl olmuşsa tabandan birazı akıp kalıbın ortasındaki boşlukta pişmişti. annem ortadaki malzemeyi kesip tabağa yerleştirdi, üzerlerine de pudra şekeri serpti.

sodalı kek:

malzemeler:

  • 1 paket + 1 yemek kaşığı teremyağ veya zeytinyağlı becel
    asıl tarifte 1,5 cup yani yaklaşık 1,5 paket margarin yazılıydı ama çok olacağını düşünüp ben daha az kullandım.
  • 2- 2,5 su bardağı toz şeker
  • asıl tarifte 3 cup yani 750gr kullanılmıştı. ben 2,5tan biraz fazla kullandım ama bana hafif tatlı geldi. siz kendi zevkinize göre ayarlayabilirsiniz şekeri.
  • 5 yumurta, oda sıcaklığında
  • 3 su bardağı un (600gr)
  • 1 su bardağı soda (maden suyu)
  • 2 paket vanilya
  • 1 limon kabuğu rendesi
  • dilerseniz 2 yemek kaşığı kakao

hazırlanması:

  1. 26 cm’lik kek kalıbını yağlayıp unlayın. yağı ve şekeri krema kıvamına gelene kadar 3 dakika çırpın.
  2. yumurtaları teker teker ekleyin. her eklemeden sonra iyice çırpın.
  3. unu üç seferde maden suyuyla dönüşümlü olarak ekleyin. her eklemeden sonra özleşene kadar çırpın.
  4. vanilya ve limon kabuğu rendesini ekleyin. tekrar çırpın.  karışım ne kadar iyi özleşirse o kadar güzel pişiyor.
  5. fırını 175C’ye getirin. kalıba karışımın üçte ikisini dökün. kakaoyu serpip bir kaşığın tersiyle hamura batmasını sağlayın. kalan kek karışımını da üzerine yayın.  fırında içi tamaen pişene kadar 70-80 dakika pişirin. bir saatten sonra kekin üzerine folyo kapatıp pişme işlemine öyle devam edin.

annem genelde bize gelen hediye paketlerini atmayıp daha sonra kullanıyor. bu sefer de evdeki hediye paketleri ile süsledi keki.

bunlar servis için aldığım set ve çocuklara okumak için aldığım winnie the pooh kitabı.tabaklara, kamışlara ve bardaklara bayıldılar. hikayeyi çocuklara anlatırken ayıcık, kaplancık ve uzun kulak diye anlattım. gerçi onlar hikayeden çok kitabın alttaki çubuğunu itince ortaya çıkan piglet (uzun kulak) ile oynamayı tercih ettiler.

öğretmenleri, gelen velilerden çocuklara bir faaliyet yaptırmalarını istiyordu. ben de sabah evden çıkmadan beyaz kartondan kardan adamlar kestim. sonra götürdüğüm renkli kartonları ve simli uhuları kullanıp çocuklarla birlikte kardan adamlar yaptık.  sonuç olarak benim için tatlı bir anı olacak bir sabah geçirdim. bir de Allah anaokulu öğretmenlerine sabır versin. o kadar çocukla uğraşmak sandığımdan daha zormuş…

Hatice

View Comments

  • merhaba hatice..siteni takip ediyorum ve çok beğeniyorum..tariflerini denemeye yeni başladım sayılır..bütün tariflerin için seni tebrik ederim..herşey çok güzel..haticeciğim benim anlamadığım bir şey var..1 bardak 125 gr.yapıyor ise 3 bardak nasıl 600 gr.yapar..ben bu kek tarifini yapıyorum şu an ama şimdi ne yapmam gerektiği konusunda kararsız kaldım..

  • Merhabalar Hatice Hanım;
    Son zamanlarda mutfağa girmeyen ben kek yapma sevdasına kapıldım ama bir türlü keklerimi pişiremiyorum. Devamlı dışı yanıp içi çiğ kalıyor, acaba kullandığım kek kalıbıyla alakası olabilir mi? Tefal kek kalıpları dışını hemen pişirip içini çiğ bırakıyor olabilir mi? Ya da fırının fanlı bölümüyle pişirmemden kaynaklanan bir sonuç mu bu? Bu arada 150 derecede pişirmeye çalışıyorum, sitenizde 175 diye belirtmişsiniz. şimdiden ilginiz için çok teşekkürler. Tarfiler muhteşem görünüyor(:

  • gulefe;
    hatice yorumların başlarındabu sotuya şöyle cevap vermişti:
    "- tarifte club soda (not seltzer) diye geçiyordu. ben de internetten biraz araştırma yaptım. club soda için karbondioksitli su deniliyordu. Türkiye'de buna en yakını maden suyu olur diye düşünüp onu kullandım."
    SANA TAVSİYEM RESİMLERE GÖRE DEĞİL DE YORUMLARA GÖRE TARİFLERİ YAPMAYA KARAR VERMENDİR:)

  • Merhaba Hatice,
    Ben Fransa'dan katildigim icin, bu soda'yi ben nerede nasil bulabilirim.
    Fransizca'da olmazsa en azindan ingilizce adini bilsem oda yeter bana.
    Ayriyeten,baska bir tatifende "kekun"'dan bahsediyorsun, o nedir? Cahilligimi mahsur görü.
    Cok tesekkür ederim.

  • SODALI KEK GAYET BENİM KANAATİMCE BÜTÜN OLARAK ÇOK GÜZEL OLDU AMA EV AHALİSİ 2 BARDAK KOYMAMA RAĞMEN ŞEKERİN HATİCE GİBİ ÇOK GELDİĞİNİ SÖYLEDİLER..
    *TEPSİYİ YAĞLAYIP UNLUYORUZ YA HANİ,UNU FAZLA KAÇIRMAYIN BURADA.. KEK PİŞTİKTEN SONRA DİBİNE GARİP BİR TAT VEREBİLİYOR..
    *ŞEKERİ 1,5 BARDAK KULLANIRSAK DAHA İYİ OLUR GALİBA..HERKES ŞEKERİN ÇOKLUĞUNDAN DERTLİ(SONRADAN AZ GELİRSE ÜZERİNE PUDRA ŞEKERİ TAKVİYESİ YAPILIRSA TAT YİNE KIVAMINI BULUR DİYE DÜŞÜNÜYORUM)
    *SODA OLARAK BEN PORTAKAL AROMALI MADEN SUYU KULLANDIM VE ÇOK GÜZEL AROMA BIRAKTI;)
    *PORTAKAL KABUĞU DA YUMURTANIN KOKUSUNU GÜZEL ALIYOR..(MADEN SUYUYLA TAM BİR UYUM OLSUN DİYE KOYMUŞTUM;))

  • Hatice hanım merhaba,
    Hergün yemeklerinizi ve çoğu tarifi deniyorum. Bugün de sodalı kek deniyorum. Heyecanlandım.Pişmek bilmedi. Biraz hatamda oldu. 26 cm'lik kek kalıbını yağlayıp un yağı ve şekeri krema kıvamına gelene kadar 3 dakika çırpın olarak not almışım:(
    Önce unu bosalttım sonra yumurta fılan ekledim.:)))Birde niçin pişmesi bu kadar uzun sürdü? Bakalım nasıl olacak. Başarılarının devamını diliyorum. Yanlızca ben değil eşim ve kızım da sana teşekkür ediyor.Deneyimlerim inan bana sayende arttı canım. Harikasınnn..

  • Mrh Hatice,
    biz dün denedik bu muhtesem pastayi. Cok asiri derecede kabardi ve muhtesem bir görüntüsü var. Henüz tadina bakmadik - o islemi bugün yapacagiz ;)
    Bu pastayi yaparken cok komik ama güzel bir anida yasadik ailece.. Eger okumak istersen benim webgünlügümden "Kasik Nerde" adli kisimdan okuyabilirsin (reklam yapmak istemezdim ama oraya yazdigim icin söyledim). Aslinda burada anlatmak isterdim fakat cok uzun sürer. Cok komik bi olay yasadik sayende bi nebze! Saol :)
    Ailede son günlerde adinini gectigini de söylemek isterim "Ablam (Dilek)" saolsun. O getirdi seni aileye ;)
    Kolay gelsin.. Kek harika ama tavsiye ederim herkese - vulkanvari birsey cok kabariyor bilesiniz!
    isik ve sevgiyle..
    güL$en :)

Share
Published by
Hatice

Recent Posts

Çikolatalı Poğaça – Beslenme Çantasının Yıldızı

🥐🍫 Malzemeler:- 1kg un- 160 gr şeker (yaklaşık 1 su bardağı)- 11gr (1 paket) instant…

7 ay ago

Muzlu Kek

Muzlu Kek Rüyası | Madem kek mevsimi geldi, Banana Bread Muzlu Kek ile başlayabiliriz. Genelde…

7 ay ago

Airfryer’da Çıtır Makarna

@foodie_lilly tarifiyle✨ Malzemeler: • 1 paket taze gnocchi (marketlerde satilan “de cecco” vb bir taze makarna…

7 ay ago

Renkli Ekmek Tarifi

Renkli Ekmek Tarifi Malzemeler 1 su bardağı ılık su(200 ml) 1 paket instant maya 3…

8 ay ago

Airfryer’da Çıtır Tavuk

.Malzemeler:- 200g tavuk göğsü- 1 yumurta- 1/2 bardak un- 1 çay kaşığı tuz, karabiber, toz…

8 ay ago

İncirli Kayısılı Ekmek

Çok Leziz & Çok Kolay İncirli ve Kayısılı Ekmek 🍞🍯 Malzemeler:- 1 tatlı kaşığı instant…

8 ay ago