Mutfağım(ız)

Geçen haftalarda Marcela benden mutfağımı anlatmamı istemişti. Mutfağı annesiyle paylaşan kişiler sınıfına dahil biri olarak üstteki fotoğrafların benden çok annemi yansıttığına inanıyorum. Bizim mutfak annem gibi her daim tertipli ve düzenli. Doğrusu annemin bu titizliğini ilk başlarda yadırgamış olsam da ileride benim de bir evim olursa aynen böyle bir mutfağa sahip olacağıma inanıyorum. Annemin yanımda olmadığı günlerde kendimi o devamlı eleştirdiğim temizlik kurallarını uygularken buluyorum.

Mutfakta işim olmasa bile gidip gelip bakmaktan hoşlandığım iki yer var. Birincisi evde “Hatice’nin çekmesi” adıyla anılan çekmecem, diğeri de balkonda turşuların olduğu bölüm. Çekmecemde uzak şehirlerdeki arkadaşlarımın beni düşünüp gönderdikleri eşyalar duruyor. Onlara bakınca İsveç’e, Amerika’ya, Arabistan’a, Antep’e doğru hayali yolculuklara çıkıyorum. Turşulara her baktığımda da ablamla pazardan turşuluk malzeme alışımız, benim evde turşu koyacak kavanoz arayışlarım aklıma geliyor. Sularının durulaşması için epey çaba harcadım ama nihayet istediğim gibi oldular.

Bu aralar en çok yöresel malzemelere elim gidiyor. Cuma akşamı yakınlardaki Malatya Pazarı’na gidip Meryem’le beraber taşıyabileceğim ne varsa aldım. Fotoğrafın solundaki Malatya tarhanası tarafımdan ıslatılmayı bekliyordu. Cumartesi günü ıslatılıp pazar günü nohutlu çorba oldu. Sağdaki de cevizli pestil. Akşam yemeğinden sonra tatlı niyetine bir tane yiyorum.  Yufka ekmeği de çok kullandım bu hafta sonu. Onların dışında devamlı kullandıklarım sızma zeytinyağı, taze öğütülmüş karabiber, her türlü baharat ve yine bu ara sık kullandığım nar ekşisi.

Aslında elektrikle çalışmayan mutfak aletlerini daha çok seviyorum. Küçük mutfak aletlerini -çırpma teli, börek makası, fırça, vb.- çok seviyorum. Allah’tan annemin de onlara karşı özel bir ilgisi var, böylece ocağımızın üzerini minik aletler süslüyor. Mutfak tezgahımızda bugüne kadar büyük mutfak aletlerinden sadece benim anneme doğum gününde aldığım Kitchen Aid mikser vardı. (mutfağına uysun diye sarı ile değiştirmek istedi ama ben karşı çıktım) Ben bugünlerde kek, kurabiye yapmadığım için pek kullanılmıyordu ama geçen hafta mikserimize iki komşu geldi. Sebamar ürünlerini test etmem için Antony Worrall Thompson (BBC’deki Ready, Steady, Cook’un aşçılarından biri)’ın elektrikli güvecini ve dondurma makinesini yollamış. Annem güveci bu hafta arkadaşlarına vereceği iftar için kullanacak, ben de dondurma makinesinde balkabaklı dondurma yapacağım. Yarın sabah makinede dondurmayı hazırlayıp iftara kadar zor dayanmayı planlıyorum. En severek kullandığım aletlerden biri soldaki fotoğrafta kenardan görünen Le Creuset tencereler. Bana eskiden köylerdeki kocaman ocakların üstündeki tencereleri hatırlatıyor. Bir diğer sevdiğim alet de iyi kesen herhangi bir bıçak. İyi kesmeyen bir bıçakla çalışmak işkenceye dönebiliyor. Soruları biraz birleştirerek cevapladım ama benim gibi az yazıp çok fotoğraf göstermeyi seven biri için ideal bir yazı oldu.

Ben bu sobeleme işlerinde genelde sona kaldığım için sobelenmeyen kaldı mı bilmiyorum. Sobelenmeyen ve bu paylaşıma katılmak isteyen herkesi sobeliyorum! Okuyuculardan da mutfaklarını anlatmak isteyenler olursa foruma bir başlık açıp paylaşabilirler.

Hatice

View Comments

  • Merhaba herkese,
    Ben bu site ile bu gün tanıştım.İyi ki tanıştım.
    kullanmakta olduğum"lecreu set" ler hakkında farklı bilgi alırmıyım diye şöyle bir araştırırken bu siteye rasladım.BÜTÜN KATILIMCILARA TEŞEKKÜRLER EDERİM .
    http://www.hurniya.blogcu.com
    Hamiye Alkış

  • Hatice Hanım,
    kurduğunuz turşulardan bahsederken "Sularının durulaşması için epey çaba harcadım ama nihayet istediğim gibi oldular" yazmışsınız.Sularını nasıl durulaştırdınız? Benimki bulandı ve çok kötü görünüyor. Vakit ayırıp cevap yazarsanız yada bilgisi olan okuyucularınız yorum yazarsa çok sevinirim.
    Teşekkürler...

  • Hatice Hanım,
    kurduğunuz turşulardan bahsederken "Sularının durulaşması için epey çaba harcadım ama nihayet istediğim gibi oldular." yazmışsınız. Bizimde kayınvalidemle kurduğumuz turşunun suyu bulandı.Nasıl durulaştırdınız sularını? Vakit ayırıp cevaplayabilirseniz yada bilgisi olan başka bir okuyucunuz yorum yazarak bana yardımcı olursa çok mutlu olacağım.Teşekkürler...

  • ben butun yaptıgınız emekler ıcın tesekkur etmek ıstedım su anda konyadayım ve ramazan oldugu ıcın degısık yemekler bakıyorum .Allah sızden razı olsun ...

  • sevgili Hatice mutfagin oldugundan daha titiz.inan bizleri cok mutlu ediyorsun buguzel hos fotograglarinla.Birde ev dekorasyonunu seven biriolarak lutfen evinin diger bolumlerinide zamanla karelermisin.cok sagol Hatice, cok iyisin.Allah uzun omurler versin.Allah herkese senin gonlundeki guzellikleri sadeligi versin.

  • Ya herşey çok güzel.. sitenizin müptelası oldum.Aldığım tariflerle uyguladığım herşey çok güzel oluyor.Teşekkürlerimi sunuyorum.
    Sevgilerimle
    Burcu

  • Selam Hatice,
    Sitenizle iki gundur tanistim ve gercekten iki gunden beri ayrilamaz oldum.. harika bir site ellerinize saglik..
    Sizden bir ricam olacak. Sitenizdeki resimler hakkinda bazi sorularim olacak, lutfen bana mail adresimden ulasabilirmisiniz??? cevabinizi beklicem. simdiden tesekkurler,
    Ayse

  • BAYILDM FEVKALEDE.tebrik etmek istiyorum seni.şimdi heveslendim bundan sonra yemek konusunda kendimi daha fazla geliştirmeyi düşünüyorum.meraklıyım ama zaman ayıramıyorum.hem ev hanımı hem öğrenci olmak zor.takdir edersinizki.yeni evliyim.daha öğrenmem gereken çok şeyin olduğuna karar verdim.misafirim gelicek ve ne yapacağımı düşünüyorum.Yemeğin görünümünden tadına,masa düzenine kadar herşeyin kusursuz olmasını istiyorum.AMA NASILLLLLLLLL????

  • SELAMLAR HATİCE BU SİTEYİ BİR ARKADAŞIM VASITASIYLA KEŞFETTİM.ŞİMDİDE TİRYAKİSİ OLDUM HEMEN HEMEN HER GÜN GİRİYORUM.TARİFLERİNİ YAPIYORUM EŞİM VE COÇUKLARIM BAYILIYORLAR TABİ BİDE MİSAFİRLERİM NASIL YAPTIN DİYE SORUYORLAR BENDE SİTEYİ SÖYLÜYORUM.ELLERİNE SAĞLIK CANIM BAŞARILAR DİLERİM......

Share
Published by
Hatice

Recent Posts

Çikolatalı Poğaça – Beslenme Çantasının Yıldızı

🥐🍫 Malzemeler:- 1kg un- 160 gr şeker (yaklaşık 1 su bardağı)- 11gr (1 paket) instant…

7 ay ago

Muzlu Kek

Muzlu Kek Rüyası | Madem kek mevsimi geldi, Banana Bread Muzlu Kek ile başlayabiliriz. Genelde…

7 ay ago

Airfryer’da Çıtır Makarna

@foodie_lilly tarifiyle✨ Malzemeler: • 1 paket taze gnocchi (marketlerde satilan “de cecco” vb bir taze makarna…

7 ay ago

Renkli Ekmek Tarifi

Renkli Ekmek Tarifi Malzemeler 1 su bardağı ılık su(200 ml) 1 paket instant maya 3…

8 ay ago

Airfryer’da Çıtır Tavuk

.Malzemeler:- 200g tavuk göğsü- 1 yumurta- 1/2 bardak un- 1 çay kaşığı tuz, karabiber, toz…

8 ay ago

İncirli Kayısılı Ekmek

Çok Leziz & Çok Kolay İncirli ve Kayısılı Ekmek 🍞🍯 Malzemeler:- 1 tatlı kaşığı instant…

8 ay ago