Categories: pastalar

Kırmızı Başlıklı Kız Pastası

Lise yıllarında derslerde tuttuğum notlarla öğretmenlerime iyi bir öğrenci olduğumu kanıtlamaya çalışıyordum. Fizik dersinde karşı yönden birbirine doğru hareket eden kütleler benim defterlerimde asla iki kare olmazlardı. Ya insanlar ya da farklı cisimler hareket halindeydi sayfalar üzerinde. Üniversiteye gelince ilk sene dikkatli not tutma alışkanlığına devam ettim. Muhtemelen Ekonomi dersindeki tablolar için ayrı bir defter tutan tek bölüm öğrencisi bendim. Zamanla öğretmenlerin gözünde iyi öğrenci olarak tanınmak yerine öğrenciler tarafından “sınav öncesi arkadaş olunacak kişi” olarak tanındığımı görünce bu alışkanlığımdan vazgeçtim. Diğer seneler aldığım işletme ve edebiyat derslerinin notları her yarıyıl tek bir defterde toplandı. Üniversiteyi bitireli 3, siteye başlayalı 2 yıl oluyor, hâlâ denediğim tariflerdeki önemli ayrıntıları not etmeyi alışkanlık haline getiremedim. Bu yüzden gördüğüm bir tarifi çok değiştirmişsem mutlaka 2 gün içerisinde yazmam gerekiyor. Aylar sonraya kalınca onca tariften sonra o ayrıntıları hatırlamak zor oluyor.

Bunca cümleyi kurmamın nedeni son yorumumdaki sağlıklı beslenme cümlelerime rağmen yine de pasta tarifi yazmayı tercih etmem. Yayınlanmayı bekleyen çok sağlıklı yemeklerim var ama ben bu pastayı yazmazsam hem o ayrıntılar uçacak hem de ben haftayı tatlı bir tarifle kapatamamış olacağım. Kırmızı Başlıklı Kız pastasını, geçen çarşamba gününe meyveli bir pasta hazırlamam istenilince yaptım. Tarifi chefkoch.de sitesinde buldum. Tarifin kremasındaki ana malzeme olan Quark (süt kesiği diye çeviriyorum ben) buralarda hazır bulunmadığı için ben evde kendim yaptım. Üstüne tart jölesi+vişne suyu kullanmak istemediğim için vanilyalı puding+vişne kompostosu suyu kullandım. Sizin oralarda varsa 350gr Quark kullanın, yoksa benim gibi 3 gün önceden tarif için hazırlığa başlayın. Bir de siz benim gibi kremadan üzerini süslemek için ayırmayı unutmayın, unutursanız da kalan bayram şekerleri sizi de kurtarabilir. Asıl tarife sadece pandispanya kısmında uydum, o da bizimkilere biraz yoğun geldiği için aşağıdaki anlatımda un miktarını azalttım. (Bir de minik not: pastayı yaklaşık 12 kişi yedi, ben yemediğim için tadını bilemiyorum ama aldığım tepkiler çok güzeldi.)

Kırmızı Başlıklı Kız Pastası:

Pandispanya İçin:

  • 100gr tereyağı ya da eşit miktarda sıvıyağ
  • 150gr toz şeker
  • 3 yumurta
  • 150gr un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 1 su bardağı komposto vişne (suyu süzülmüş)

Krema için:

  • 1,5 lt süt
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
  • 2 paket vanilya
  • 3 yemek kaşığı toz şeker
  • 2 paket krema
  • 2 paket krema sertleştirici
  • 2 bardak vişne kompostosu suyu (veya vişne suyu)
  • 2/3 paket vanilyalı puding
  • 8 vişne tanesi

Hazırlanması:

  1. Pastayı servis yapacağınız günden 3 gün önce 1,5lt sütü temiz bir kaba koyup üzerine 1 yemek kaşığı limon ilave edin. Kabın üzerini streçle kapatıp oda sıcaklığında 2 gün bekletin.
  2. 2 gün sonra sütü bir tencereye alıp orta hararetli ateşte yarım saat -süt tamamen kesilene kadar- ısıtın. Süt kesilince ılınmasını bekleyin. Bir kevgiri geniş bir kaseye oturtun, kevgire birkaç kat kağıt havlu serin ve süt kesiğini kevgire alın. Üzerini tekrar streçleyip buzdolabında bir gece bekletin.
  3. Pandispanyayı hazırlamak için vişne ve kakao hariç tüm malzemeleri karıştırın. Karışımın yarısını yağlanmış kek kalıbına dökün. Kalan yarısına kakao karıştırın ve sade hamurun üzerine dökün. En üste vişneleri serpip 175C fırında keki pişirin.
  4. Bu arada kremayı krema sertleştirici ile çırpın. Yoğurt kıvamına gelen süt kesiğini şekerlerle karıştırıp yavaş yavaş kremaya ilave edin. Kremanın bir kısmını süsleme için ayırın. (ayırdığınız kremayı dolaba kaldırın)
  5. Kek pişip soğuyunca kalıptan çıkarıp servis tabağına alın. Kek kalıbınızın halkasını tekrar geçirip kremayı kekin üzerine yayın. Bu halde 4-6 saat buzdolabında soğutun.
  6. Servisten 1 saat önce pudingi vişne suyu ile pişirin. İyice soğutup kremanın üzerine yayın. Ayırdığınız krema ve vişnelerle üzerini süsleyin.
Hatice

View Comments

  • hatice acil yardım lazım bana..bu pastayı yapacağım iki gün önceden sütü mayalandırdım.dün akşam hazırladım,taze ve tatlı peynir gibi oldu.ama ben suyunu çok süzdürdüm sanırım.bayağı katı oldu.yani yoğurt gibi değil.birde bayağı az oldu.yaklaşık 150 gram falan.yetermi acaba?seninki daha fazla sanki..acil yardım lütfen.yarın misafirlerim gelecek,bu akşam hazırlayacağım... sevgiler...

  • Hatice Hanım,
    bu Quark (süt kesiği), tatlı lor yapımıyla aynı şekilde yapılmış. Tatlı lor tarifini Sibel'in Kahvesi'ndeki "lorlu güllaç"ta okumuştum, ordan biliyorum.Ben de daha dün akşam lorumu yaptım. Bugün sakızlı lorlu kurabiyelerimi pişirmeyi ümidediyorum. Burda da okumak benim için hoş bir tesadüf oldu.

  • Hatice Ablacım, siteniz ve tarifleriniz çok güzel.Kendimi bu siteye bakmaktan alıkoyamıyorum.Dün keşfettim sitenizi hemen kolay su böreği tarifini denedim çok da güzel oldu.Arkadaşlarımda beğendi onlarada sitenizin adresini verdim.Msn'de arkadaşlarımla yazışırken bile onlarada adreslerinizi verdim.O kadar güzel bir site yani.Yararlı bilgiler var.Genç olmanızda bu kadar hamarat olmanızla ters orantılı üstelik de annesiniz.Ne güzel,bu gencecik yaşta bu kadar güzel yemeklerin tariflerinizi bizimle paylaşıyorsunuz.Sizin gibi bir hanımı olduğu için eşiniz çok şanslı.

  • süt kesiği ya da quark denen şey, bi çeşit taze peynirdir hanımlar. aramak yerine her aktardan rahatlıkla bulabileceğiniz "peynir mayası" nın sütün içine belirtilen oranlarda atılıması ve suyunun süzdürülmesiyle elde ediliyo, yapımı gayet kolay olmakla beraber çocuklarınız için marketlerden aldığınız küçük küplerdeki (çoğumuzun yoğurt zannettiği)ürünlerde bunun aynısı, içine tae meyve püresi ve bal ekleyerk o aldıkları ürünün aynısını elde edebilirsiniz hem bir sürü para vermemiş hem de hakkında yazılan şaibeli haberlerle kafanızı bulandırmamış hemde çocuğunuzu mutlu etmiş olursunuz:)
    kolay gele....

  • yardimmmmmmmmmm lütfen...
    labne peyniri
    lor peyniri
    krem peynir
    quark?????
    BUNLERIN ALMANCA ISIMLERI NEDIR?
    quark türkcesi nedir?
    LÜTFEN YAZARSANIZ SEVINIRIM

  • Sevgili Reyhan32'nin notu üzerine, söz konusu siteye aşağıdaki yorumu gönderdim biraz önce:
    Portakal Ağacı sitesinin 11.11.2005 tarihli tarifinden aynen (ç)alıntıdır.
    http://www.portakalagaci.com/oburcuk/2005/11/vineli_pasta.html
    Bu şekilde anılmak hoş olmasa gerek:
    mrb hatice hanım.yemek cenneti adlı sitede kırmızı başlıklı kız pastasının aynısının resmi var.hırsızlığa son:!!!!
    böyle haksızlıkları görünce o siteye asla ugramıyorum.
    Onaylanıp sitede yer alırsa hoş şaşırırım tabi ama ben de sevgili Reyhan gibi bu tür haksızlıklara gelemeyenlerdenim..

  • mrb hatice hanım.yemek cenneti adlı sitede kırmızı başlıklı kız pastasının aynısının resmi var.hırsızlığa son:!!!!
    böyle haksızlıkları görünce o siteye asla ugramıyorum.

  • Merve, kekin kıvrımlı olması için özel bir şey yapmadım, kalıba dökünce öyle oldu. Kremayı sürmekle ilgili cümlemi doğru anlamışsınız, kelepçeli kalıp için de buna bakabilirsiniz.

Share
Published by
Hatice

Recent Posts

Çikolatalı Poğaça – Beslenme Çantasının Yıldızı

🥐🍫 Malzemeler:- 1kg un- 160 gr şeker (yaklaşık 1 su bardağı)- 11gr (1 paket) instant…

7 ay ago

Muzlu Kek

Muzlu Kek Rüyası | Madem kek mevsimi geldi, Banana Bread Muzlu Kek ile başlayabiliriz. Genelde…

7 ay ago

Airfryer’da Çıtır Makarna

@foodie_lilly tarifiyle✨ Malzemeler: • 1 paket taze gnocchi (marketlerde satilan “de cecco” vb bir taze makarna…

7 ay ago

Renkli Ekmek Tarifi

Renkli Ekmek Tarifi Malzemeler 1 su bardağı ılık su(200 ml) 1 paket instant maya 3…

8 ay ago

Airfryer’da Çıtır Tavuk

.Malzemeler:- 200g tavuk göğsü- 1 yumurta- 1/2 bardak un- 1 çay kaşığı tuz, karabiber, toz…

8 ay ago

İncirli Kayısılı Ekmek

Çok Leziz & Çok Kolay İncirli ve Kayısılı Ekmek 🍞🍯 Malzemeler:- 1 tatlı kaşığı instant…

8 ay ago