Categories: pratik bilgiler

Pratik Akıl Hanım

Elif Şafak’ın "Siyah Süt" kitabındaki iç seslerden biriydi Pratik Akıl Hanım. Belki en son okuduğum kitap olduğundan belki de bugünlerde daha pratik olmam gerektiğinden bu karakter ikide bir aklıma geliyor. Benim Pratik Akıl hanımım devamlı konuşup duruyor bu aralar. Dün mesela yarım gün evde olmayı fırsat bilip tüm buzdolabını boşaltıp düzenlerken, mutfakta her şeyi yeniden gözden geçirip nasıl daha kısa sürede yemek yapıp daha düzenli olacağımı düşünürken konuşup durdu içimden.

Sorulara cevap bulmak için internete baktığımda yabancıların pek çok fikir verdiğini okudum. Örneğin bir tanesinde benim gibi akşamları meyve yemeyi unutanlar için boş vakitlerinde tek kişilik meyve salataları hazırlayıp pyrex kaplara koymayı öğütlüyordu. Bir diğeri pazardan alınıp buzdolabında unutulan sebzelerin ömürlerini uzatmanın yollarından bahsediyordu. (Mesela taze soğanlar bir jelatine hafifce sarılıp dolap gözünde saklanmalıymış. Bunlar bana çok lazım gerçekten.) 

Bir de annemden öğrendiklerim var, sebzeleri alınca kendi poşetlerinden çıkartıp buzdolabı poşetine koymak, zaman kazanmak için ıspanakları temizleyip kullanana kadar kağıt havluya sarıp muhafaza etmek, vs.

Öğrenmek istediğim sizin zaman kazandıran ip uçlarınız. Çalışıyor olmanız gerekmez. Zaten anne olmak veya bir evin idaresinden sorumlu olmak dünyanın en mühim işi. Sizin yemek yaparken veya evde herhangi bir işle uğraşırken zaman kazandıran tüyolarınız varsa bu çalışan anne olmaya çalışan yazarla paylaşır mısınız?

fotoğraf: martha stewart

Hatice

View Comments

  • Merhaba,
    Yeni evli bir gıda mühendisiyim. Henüz çocuğum yokken ev işlerine özellikle yemek yapmaya yetişmekte zorlanabiliyorum. Kendime göre bulduğum bir kaç kısa yol şunlar :
    - Yüzyılın buluşu dondurulmuş ıspanaktır:) Özellikle hakemli bilimsel dergilerden araştırdım, pazardan alıp dolabınızda pişmen için bekleyen ıspanak marketten aldığınız dondurulmuş ıspanaktan daha fazla vitamin kaybediyor. Ispanağı çözdürmeden tencereye atmalısınız. Soğanı doğrayıp az su ile kırık pirinci kavurduktan sonra o akşam tüketeceğiniz kadar donuk ıspanağı tencereye atıp iki çevirin. İstenmeyen gelişmeler olduğu için ıspanak yemeğinin aynen pilav gibi ikinciye ısınmaz bi yemek olduğunu unutmamak lazım.
    - Eşime ve kendime ütü gerektirmeyecek kıyafetler alıyorum.)
    - Diyet yaptığımdan ve akşam tv karşısında bişiler yeme isteğini henüz tam olarak içimden koparıp atamadığımdan ya akşam yemeğinde içeceğim çorbayı kahve fincanında yanıma alıyorum ya da havuç doğrayıp kıtır kıtır yiyorum.
    - Eşimin yaptığı salata ve yemekleri (gerçekten güzel olduklarında) özellikle ve özellikle göklere çıkartıyorum:))
    - Patlıcanları sadece yıkayıp direkt yağlı kağıt üzerine fırında közlüyorum. Ocak batmıyor, başında beklemek zorunda kalmıyorum.
    - Yemek yapmak için vakit ayırdığımda birisi bekleyebilecek iki yemek yapıyorum ki ertesi gün işten geldiğimde tek derdim onu ısıtmak olsun.
    - Tencerelerin içerisine oturan buharda pişirme sepetlerinde her türlü sebzeyi pişiriyorum, sade yoğurtla güzel oluyorlar, vitaminleri kaybolmamış oluyor. Hatta bu yöntemle yaptığım püre daha güzel oluyor.
    Sevgiler.

  • Arkadaşlar bazı şeyleir yanlış yapıyoruz sanırım. Taze meyve ve sebzeler kesilir kesilmez hemen tüketilmeli.Meyve salatası fikri bana hic cekici gelmedi.Meyveler kesildikten sonra ilk 15- 20 dak. içinde tüketilmeli. mesela besinlerimizden limon, kesildikten yarım saat sonra hicbir degeri yok. Buzlukları da mümkün olduğunca kullanmayın. özellikle sebze yemekleri için. Vücudunuz artık madde yüklemekten başka birşey yapmazsınız. Yazın yaz meyvesi, kışın kış meyvesi tüketin. Mesela kışın domates tüketmek hiç sağlıklı değil, ya da vişneyi.vücut onu tanımıyor ve öğütmek için vücutta acayip enerji tanıyor. bu da organları çok yıpratıyor..

  • bende burdaki pratik bilgilerin hepsini yapıyorum ayrıca ben karnıyarığı çok severim ve çok ağır olduğu için pek yapmak istemezdim son zamanlarda patlıcanı soyup yumurta fırçasıyla üzerine yağ sürüp fırına veriyorum güzelce pişiyor sonrada kıymayı kendi yağıyla kavurup içini hazırlıyorum elektirikten tasarruf yapmak içinde suyunu kaynatıp fırna sürüyorum çok leziz bir karnıyarık oluyor denemenizi tavsiye ederim

  • Yeşil mercimeği akşamdan ıslatıp sabah süzerek istediğiniz miktarlarda paketleyip dondurucuda saklayabilirsiniz. Böylece renkleri daha güzel olur ve haşlama suyu ziyan edilmemiş olur.

  • Merhaba.Ben de hazırlayıp soğumasını beklediğim tavuk suyunu BUZ TORBASINA doldurup,donduruyorum. Bulyonlar yerine pilava,çorbalara birkaç tane kırıp eklemeyi hem pratik hem de sağlıklı buluyorum.Buzdolabı kalıpları gibi açıkta kalan kısmı da olmuyor.Tavsiye ederim. Sevgiler.

  • merhaba ben bu siteye fırsat buldukça giriyorum benimde bir kızım var 14 aylık herkesin bilgileri çok güzel bende herşeyi koyan biriyim dondurucuya bende yeşil biberleri yazın ucuz olunca dograyıp dograyıp koyuyorum onu bir poşete koyabilirsiniz çünkü poşeten alırken elinize hemen geliyor hemen alıp tekrar dolaba konabilir içli köfte koyuyorum oda sıcaklıgına gelince haşlıyorum.et suları fazla olunca tavuksuda onlarıda pastik bardaklara koyup steçle sarıp koyuyorum plastik zararlı diyorsanız cama koymadım biemiyorum malesef plastikten vazgeçemiyoruz .hatice hanım siteye begenerek takip ediyorum başarılar

  • arkadaşlar kavanozda domates yapımını sormuş; yazdan kırmızı ve etli domatesleri rende veya rondodan geçirerek bir tencereye koyup iyice kaynattığımızda püre haline gelir. içine biraz tuz ve zeytinyağı da konur. ocağı kapadıktan sonra 1 veya 1.5 kiloluk temiz kavanozlara doldurulup kapakları sımsıkı kapatılıp ters çevrilirse vakumlanıyor. kavanoz kapaklarının hiç kullanılmamış olması lazım, hava alırsa bozulur. bazı marketlerde ve pazarda satılıyor .. iyice soğuduktan sonra düz bir şekilde buzdolabında veya güneş almayan bir yerde saklayın. bütün bir kış kullanabılırsınız. aynı kavanozları daha sonra yine kullanın ancak kapakları her işlemden sonra yenileyin.. domatesleri pişirirken arzu edersenız kırmızı büyük biberlerı de rondodan geçirip birlikte pişirebilirsiniz ( biber kabukları rahatsız etmezse) veya yeşil biberleri istediğiniz buyüklükte doğrayıp pişme işleminin sonuna doğru eklersenız çok güzel oluyor.

  • Merhaba,bir öneri de benden(daha önce yazmıştım ama ulaşmamış herhalde)
    Çabuk ve lezzetli yemek için önceden bol yemek harcı hazırlayıp uygun kaplara koyarak donduruyorum,bu harçla(sabah işe giderken dolabın altına indirerek)işten eve gelince tarhana ve şehriye çorbası bulgur pilavı,sebze yemekleri ,y.mercimek ve buzlukta bulunan haşlanmış bakliyatlarla(nohut,k.fasulye) çok kolay ve çabuk hem de lezzetli yemekler yapabiliyorum.
    Şöyleki;bol soğan ,kırmızı yeşil biber,sarımsak,havuç rendesi ve küçük doğranmış pırasa (siz kendi arzunuza göre ekleme ve çıkarma yapabilirsiniz),bunları kavurup,doğranmış domatesle ve biraz salça da ilave edilebilir az pişirip uygun kaplara bölerek donduruyorum.Aynı harcı kıymalı da hazırlayabilirsiniz.Ben kıymalısını makarnalara sos olarak da kullanıyorum...Bol çeşnili ve vitaminli ve de lezzetli oluyor.Tavsiye ederim...Sevgiler....

  • Tekrar merhaba; bir öneride diyet yapanlar ve ara öğün tüketmesi gerekenler için,aslında çocuklar için de; küçük ve şekli güzel kavanozları atmıyorum.
    Yağsız yoğurtla,birkaç kaşık normal yoğurt ilavesiyle (daha iyi köpürüyor)blendırda hiç tuz koymadan ayran yapıyorum.Bu kavanozlara koyup,işe giderken veya dışarı çıkarken(küçük termoslarada koyabilirsiniz)
    çantama atıyorum,kavanozlar vidalı olduğu için dökülmüyor,hem de bardak gerekmiyor.
    Sağlıklı beslenmeye ve kilomuzu korumaya çalıştığımız için eşim ve benim için hem sağlıklı hemde katkısız bir ara öğün oluyor.Bir de marketlerde satılan tam tahıllı gevrekler var (Finn Crisp markalı),bunlardan da evde bulunduruyorum,ara öğünlerde ,kahvaltılarda üzerine peynir,labne ve reçel bal ile veya dışarıdayken atıştırmalık olarak tüketiyoruz.Bildiğim kadarıyla bunlar da katkısız ve çok sağlıklı ürünler...Ürünlerin üzerinde pratik hazırlayabileceğiniz tariflerde var.(www.finncrisp.com dan inceliyebilirsiniz.)
    Ayrıca galiba aynı firmanın alman ekmekleri var,markasını şimdi hatırlamıyorum,ama zincir marketlerde var,galiba diyet reyonlarındaydı.Bunlarda katkısız ve uzun ömürlü ekmekler,poşetin içinde dilimlenmiş.Tam tahıllı ıslak ekmekler bunlar,çeşitleri var,kahvaltılarda üzerine peynir koyup tüketiyoruz,tost ve sandviçde denedik,gayet lezzetli hem de sağlıklı.Bu arada sağlıklı beslenmeye taktığımız için bu tür ürünleri takip ediyoruz.
    Umarım yardımcı olmuşumdur.
    Sevgiler.....

  • hatice çok güzel bir konuya değinmişsin.ama genelde çoğu kişi aynı şeyleri yazıp durmuş,okurken çok zaman kaybettim.
    birisi düdüklü tencere kullanmayın kanserojen demiş.nesi kanserojen anlamadım.vitamini kayboluyor demiş,neden kaybolsun ki?
    bilen biri varsa açıklarsa sevinirim.

Share
Published by
Hatice

Recent Posts

Çikolatalı Poğaça – Beslenme Çantasının Yıldızı

🥐🍫 Malzemeler:- 1kg un- 160 gr şeker (yaklaşık 1 su bardağı)- 11gr (1 paket) instant…

7 ay ago

Muzlu Kek

Muzlu Kek Rüyası | Madem kek mevsimi geldi, Banana Bread Muzlu Kek ile başlayabiliriz. Genelde…

7 ay ago

Airfryer’da Çıtır Makarna

@foodie_lilly tarifiyle✨ Malzemeler: • 1 paket taze gnocchi (marketlerde satilan “de cecco” vb bir taze makarna…

7 ay ago

Renkli Ekmek Tarifi

Renkli Ekmek Tarifi Malzemeler 1 su bardağı ılık su(200 ml) 1 paket instant maya 3…

8 ay ago

Airfryer’da Çıtır Tavuk

.Malzemeler:- 200g tavuk göğsü- 1 yumurta- 1/2 bardak un- 1 çay kaşığı tuz, karabiber, toz…

8 ay ago

İncirli Kayısılı Ekmek

Çok Leziz & Çok Kolay İncirli ve Kayısılı Ekmek 🍞🍯 Malzemeler:- 1 tatlı kaşığı instant…

8 ay ago