çorbalar

Tutmaç Çorbası

Dün akşam, eve erken gitmenin hevesiyle ana yemeğin yanına yapmak için forumda tarif ararken buldum bunu. Doğrusu ben arama kutusuna kereviz yazmıştım ama bu çorbayı görünce kerevizden vazgeçtim.

Aslında ben yeşil mercimek hayranı Ayşe İkbal’e yedireceğim diye seviniyordum ama kendisi çorba pişene kadar önüne koyduğum kuru bamya yemeğini jelibon yer gibi yediği için buna yeri kalmadı. (Bu arada bir gün gelip yemek seçmeye başlayacak diye korkuyorum) O bugün deneyecek olsa da biz çok sevdik tadını.

Bu seferki tarif bir diğer Gönül’den. Ben farklı olarak mercimekleri erişteleri eklemeden haşladım, bir de kızım yiyebilsin diye biber eklemedim. Teşekkürler Gönül!

Tutmaç Çorbası:
Malzemeler:

  • 1 su bardağı yeşil mercimek
  • 1 avuç erişte
  • 2 su bardağı yoğurt
  • tuz
  • arzuya göre tereyağı, kırmızı toz biber, nane

Hazırlanması:

  1. Yeşil mercimeği tencereye alıp üzerine su ekleyin. Mercimekler pişmek üzere iken erişteleri ilave edin.
  2. Erişteler pişince 2 su bardağı yoğurdu bir kapta karıştırın. Çorbanın suyundan yoğurda ekleyip ılıtın. Yoğurdu çorba tenceresine ilave edin.
  3. Tuzunu ayarlayın. Bir tavada yağı eritip biberi kızdırın. En son üzerine bolca nane serpin.
Hatice

View Comments

  • merhaba hatice
    9 aylık bir anneyim ve 3 aydır sayende oğlum çok geniş bir ek gıda yelpazesiyle büyüyor.amacım yemek seçmeyen ve sağlıklı beslenebilen bir erişkin yetiştirebilmek.her gün farklı çorbalarını afiyetle yiyoruz ben,eşim ve oğulcuğum.
    ellerine ve emeğine sağlık

  • dün pizzahutda yedim ve bayıldım...sabahtan beri googleda arıyordum ...ve başka birşey için sizin sitenize bakarken buldum...teşekkürler ellerinize emeğinize sağlık

  • merhaba hatice bir elazigli olarak bu çorbanin kesinlikle tutmaç çorbasi olmadigini belirtmeliyim.çok sik yaptigimiz bir çorbadir tutmaç.kare kesilmis hamurlar kurutulur ve sene boyunca kullanilabilir.zaten bu hamura tutmaç deriz biz.sen ise eriste ile yapmissin.seninkine yogurtlu eriste çorbasi demek daha dogru yada yalanci tutmaç çorbasi :).ayrica yogurda yumurta sarisi ve bir kasik un eklenmeli kesinlikle, yoksa kesilir.zaten senin çorban da kesilmis gibi duruyor.uzerine yagda kizdirilmis nane ve pulbiber enfes olur.

  • bende bu akşam denedim. eşimin çok hoşuna gitti. ama ben 1 diş de sarımsak ekledim

  • Merhabalar,
    Ben de uzun zamandir bu siteyi buyuk bir zevkle takip edenlerdenim... Bes yil once evlenerek yurtdisina tasindigim icin yemek konusunda ablamin bana hediye ettigi Emine Beder'in yemek kitabindan ve arkadasimin tavsiye ettigi Portakal Agaci'ndan baska bir yardimcim olmadi... Kitabim ve bu site sayesinde pek cok defa kalabaliklara ziyafetler hazirladim ve cok mutlu oldum... Simdiye kadar bir kez bile yorum yazmadim, yazilan yorumlarida cok seyrek o da yemek tarifine bir katkisi olabilir belki diyerek okudum. Tuba Hanim'in yorumu uzerine ben de yazmak istedim. Benimde 16 aylik bir kizim var ve evden calisan sansli kisilerdenim. Hatice, sizi cok iyi anliyorum ve eskisi kadar yazamasaniz bile hala yazmaya calismanizi cok takdir ediyorum. Sonucta kacimiz cocuk sahibi olduktan sonra hobilerimizin ne kadarina devam edebiliyoruz ki... Tabii ki oncelikler degisiyor, bu anne olmanin bence en guzel yani.
    Sevgiyle ve agzimizin tadiyla kalalim

  • merhaba,
    annem bu çorbayı sarımsaklı yoğurtla hazırlıyor. Ayrıca erişte değil evde hazırladığı minik kare hamurları kullanıyor. Hamurların yarısını mercimekle haşlayıp diğer yarısınıda tereyağda kavurup kıtır kıtır kıpkırmızı olunca çorbanın üzerine yerken dökerek servis yapıyor. O kıtırları çorbanın içinde yemek çok güzel tavsiye ederim:)

  • Merhabalar ben sitenin eski takipçisiyim ama ilk defa yorum yazıyorum çünkü tarifi geçen tutmaç çorbası Bingöl yöresine ait bir çorbadır. Tarifi verilene benzer ama biraz daha farklıdır. Öncelikle 2 su bardağı yoğurda 1 yemek kaşığı un 1 adet yumurta biraz tuz ilave edip sulandırılır ve karıştırıa karıştıra kaynatılır. Başka bir yerde haşlanmış olan yeşil mercimekler içine eklenir. Biraz daha kaynatıldıktan sonra bizim tutmaç dediğimiz kare erişteler de içine atılır. Bu sırada küçük bir tavada tereyağında kekik ve pul biber kızdırılır. Bir yada iki diş sarmısak da kaynayan çorbaya dövülerek eklenir. Kızdırılan yağda üzerine dökülünce hem görsel olarak hem lezzet olarak doyum sağlayan bir çorba olur. İçinde ki malzemeler sayesinde de besin değeri çok yüksektir. Bu tarifi Süzme yoğurtla veya et sularıyla da deneyebilirsiniz. Ayrıca içine nohut, kavurma gibi eklemelerde yapabilirsiniz.
    Afiyet olsun.

  • Günaydın Hatice,
    Hatice farkındamısın bilmiyorum ama tarifi print ettiğimde yorumlarıyla beraber çıkıyor. Tam 6 sayfa döküldü. Halbuki eskiden sadece yemek tarifi basılırdı. Eskisi gibi olamaz mı? Çok fazla kağıt israfı oluyor, böyle print edemeyiz ki...
    Sevgiler, iyi günler...
    Nurcan Ekşioğlu

Recent Posts

Çikolatalı Poğaça – Beslenme Çantasının Yıldızı

🥐🍫 Malzemeler:- 1kg un- 160 gr şeker (yaklaşık 1 su bardağı)- 11gr (1 paket) instant…

7 ay ago

Muzlu Kek

Muzlu Kek Rüyası | Madem kek mevsimi geldi, Banana Bread Muzlu Kek ile başlayabiliriz. Genelde…

7 ay ago

Airfryer’da Çıtır Makarna

@foodie_lilly tarifiyle✨ Malzemeler: • 1 paket taze gnocchi (marketlerde satilan “de cecco” vb bir taze makarna…

7 ay ago

Renkli Ekmek Tarifi

Renkli Ekmek Tarifi Malzemeler 1 su bardağı ılık su(200 ml) 1 paket instant maya 3…

8 ay ago

Airfryer’da Çıtır Tavuk

.Malzemeler:- 200g tavuk göğsü- 1 yumurta- 1/2 bardak un- 1 çay kaşığı tuz, karabiber, toz…

8 ay ago

İncirli Kayısılı Ekmek

Çok Leziz & Çok Kolay İncirli ve Kayısılı Ekmek 🍞🍯 Malzemeler:- 1 tatlı kaşığı instant…

8 ay ago