çorbalar

Düğün Çorbası (Videolu Tarif)

Düğün Çorbası

Düğün Çorbası benim en sevdiğim çorba tariflerinden biri. Soğuk bir kış akşamı titreyerek eve girmişim de mutfakta bu çorbayı bulmuşum gibi hayal ediyorum. Çorbalar zaten Anadolu’nun en temel yemeklerinden. Şimdilerde tek tencere, tek tepsi yemekleri tekrar ön plana çıktıkça aslında ninelerimizin hayat koşullarından ve aynı anda pek çok kişiyi bir sofra başında doyurma mecburiyetinden yıllarca bu işin en güzelini yaptıklarını tekrardan keşfediyoruz. Kuzu gerdanın unlu, limonlu terbiye ile birleşimi ile de eşsiz bir lezzet çıkartıyor. Özellikle iftar davetlerine çok yakışıyor!

Limonlu terbiyenin Rumeli mutfak kültüründen Anadolu yemek kültürüne girdiğini okumuştum. Zaten Düğün Çorbası da Trakyada özel zamanlarda yapılan, Trakya kadar Bulgaristan’daki Türkler arasında da bolca yapılan bir çorba imiş. Bir Trakya gelini (kayınpederim Çerkezköylü, kayınvalidem Kahramanmaraşlı, bir yemek yazarı için harika mutfaklar her ikisi de!) olarak o çok sevdiğim Düğün çorbasının böyle bir hikayesi olmasını çok sevdim.

Özellikle etleri önceden pişirip minik minik tek çorbalık poşetlerde dondurursanız yapımı çok pratik oluyor. Bu tarz buzluk önerilerim için buraya tıklayabilirsiniz.

Düğün Çorbası

Malzemeler:

  • 10 su bardağı soğuk su
  • 3 çorba kaşığı un
  • 2 yumurta
  • 2 limon
  • 250g kuzu gerdanı parçalanmış (kemikli et)
  • 2 çorba kaşığı sıvı yağ
  • 1 kahve kaşığı kırmızı biber
  • tuz

Yapılışı : Soğuk suyu tencereye koyun ve etleri yıkayarak suyun içine katın. Böylece etler yumuşayana kadar (yaklaşık 45-50 dak) kaynatın Yumuşayan etler tencereden alınır. Kemik parçaları varsa diye sıcak et suyu süzgeçten geçirin (yada tülbentten). Böylece çorbanızın içinde kemik kalmamış olsun. Sonrasında bir kasede yumurta, limon suyu ve unu, et suyundan azar azar alarak ezin. Et suyundan azar azar alıp kasedeki terbiyeye ekleyin. Böylece terbiyeniz ılınmış olsun. Aksi taktirde bir anda terbiyeyi çorbaya eklerseniz çorbanız kesilebilir. Bu karışımı kaynamakta olan et suyuna katıp karıştırarak pişirin. Bir yandan etleri kemiklerinden ayıklayın. Ardından tencereye ilave edin. 5-10 dakika daha kaynatın. Tuz ilave edin. Yağda kırmızı biber kızdırılıp çorbaya dökün. Afiyet olsun.

Çorba Tariflerimden Bazıları için:

Diğer tüm çorba tariflerim için buraya tıklayabilirsiniz.

30 Güne 30 İftar Menüsü için tıklayın

Portakal Ağacı

Recent Posts

Çikolatalı Poğaça – Beslenme Çantasının Yıldızı

🥐🍫 Malzemeler:- 1kg un- 160 gr şeker (yaklaşık 1 su bardağı)- 11gr (1 paket) instant…

8 ay ago

Muzlu Kek

Muzlu Kek Rüyası | Madem kek mevsimi geldi, Banana Bread Muzlu Kek ile başlayabiliriz. Genelde…

8 ay ago

Airfryer’da Çıtır Makarna

@foodie_lilly tarifiyle✨ Malzemeler: • 1 paket taze gnocchi (marketlerde satilan “de cecco” vb bir taze makarna…

8 ay ago

Renkli Ekmek Tarifi

Renkli Ekmek Tarifi Malzemeler 1 su bardağı ılık su(200 ml) 1 paket instant maya 3…

9 ay ago

Airfryer’da Çıtır Tavuk

.Malzemeler:- 200g tavuk göğsü- 1 yumurta- 1/2 bardak un- 1 çay kaşığı tuz, karabiber, toz…

9 ay ago

İncirli Kayısılı Ekmek

Çok Leziz & Çok Kolay İncirli ve Kayısılı Ekmek 🍞🍯 Malzemeler:- 1 tatlı kaşığı instant…

9 ay ago