İçeriğe geç

Çikolatalı Kek | Adım Adım Kolay ve Aşırı Çikolatalı Kek Tarifi

Çikolatalı Kek

Bugün en küçüğümün 9. doğum günü. İlk doğum gününde o zamanlar 7 yaşında olan ablası “pastayı ben yapacağım!” diye ısrar edince havuçlu kek ile kutlamıştık. Bunu hatırlayınca çok hoşuma gitti. O süslü pastalar yerine evde, hatırası olan basit kekler nasıl daha anlamlı ve güzel geliyor. Bugün için de yine böyle bir şey yapmak isteyip çikolatalı kek yaptım. Allah biliyor ilk başta kekin görüntüsü yeterince şaşalı değil diye içime sinmedi, “çaktırmadan ofise dağıtayım, akşam eve dönerken de bir pasta alayım” dedim. Sonra düşündüm esas kıymetli olan annenin çocuğu için kendi elleriyle yaptığı değil mi? Hani belki bugün o kadar da kıymetli gözükmeyebilir ona -Allah’tan gayet de mutlu oldu kekle ama- büyüdüğünde “Annem her doğum günümüzde çikolatalı bir kek yapardı” düşüncesi bile huzur veriyor gibi…

Çikolatalı Kek:
@amandahesser tarifi
.
Malzemeler:
2 su bardağı şeker
100g bitter çikolata
125gr tereyağı
2 su bardağı un
2 tatlı kaşığı karbonat
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 tatlı kaşığı tuz
1 su bardağı süt
1 tatlı kaşığı elma sirkesi
2 yumurta
1 tatlı kaşığı vanilya

Sosu için:
1,5 su bardağı damla çikolata
1,5 su bardağı yoğurt, oda sıcaklığında

Fırını önceden 190C dereceye ısıtın ve kek orta rafta pişerken damlamaları önlemek için en alt rafa bir fırın tepsisi yerleştirin.

2-3 litrelik bir tencerede şeker, çikolata, tereyağı ve 1 bardak suyu karıştırın. Orta ateşte koyun ve tüm malzemeler eriyene ve karışana kadar ara sıra karıştırın.

Ateşten alın ve hafifçe soğumaya bırakın.

Bu arada un, kabartma tozu, kabartma tozu ve tuzu birlikte eleyin.

Küçük bir kapta süt ve sirkeyi karıştırın. Delikli bir kek kalıbını iyice yağlayın ve unlayın (İpucu: Titiz olun ve gerçekten tereyağı ve unu tavanın girintilerine sürün.

Bu nemli bir kek, bu yüzden yapışmasını önlemek için gerçekten iyi yağlanmış bir kalıba ihtiyacı var) .

Tenceredeki çikolata biraz soğuyunca süt karışımını ve yumurtaları çırpın.

Birkaç ilavede ve fazla karıştırmadan kuru malzemeleri çırpın.

Karışım pürüzsüz hale geldiğinde vanilyayı ekleyin ve karıştırmak için bir veya iki kez çırpın.

Hamuru kalıba dökün ve ortasına batırdığınız bir bıçak temiz çıkana kadar orta rafta pişirin, yaklaşık 30 ila 35 dakika. Pastayı 10 dakika soğumaya bırakın, ardından kalıptan çıkarın ve bir telin üzerinde soğutun.

Tamamen soğumaya bırakın.

Sos yapacaksanız:
Bu arada damla çikolataları benmari usulü eritin ve oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Karışım pürüzsüz olana kadar her seferinde çeyrek bardak yoğurdu karıştırın.
Kek soğuyunca olduğu gibi sürebilir veya ikiye bölerek 2 kat elde edebilirsiniz. 1 veya 2 katınız olsun, ekstra sosunuz olacaktır. Onlarla da süsleme yapabilirsiniz.

0 0 oylar
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
0
Fikirlerinizi duymayı çok isterim, lütfen yorum yapın.x